House of the Dragon – sista avsnittet har läckt på internet (S1E10)

House of the Dragon

Det tionde och sista, avslutande avsnittet av populära House of the Dragon har läckt ut på internet. Och HBO är mer än förbannade över det. Här är allt du måste veta om det läckta avsnittet.

Vad har hänt?

House of the Dragon närmar sig slutet på första säsongen och det tionde avsnittet är det sista, avslutande som knyter ihop alla trådar och tidslinjer inför nästa säsong. Avsnittet släpps officiellt på HBO Max den 23 oktober.

Utan förvarning så började avsnittet dyka upp på olika torrentsajter i förväg. Det handlar om en ganska dålig kopia av avsnittet med undermålig bildkvalitet i jämförelse med många andra torrents som lagts upp tidigare.

Men läckan är gjord och vem som helst kan ladda ner avsnittet gratis och se slutet på House of the Dragon utan en prenumeration på HBO Max.

Därför är läckan ett mysterium: Normalt får utvald press och medier en förhandsvisning av kommande avsnitt i serien House of the Dragon. Men inför S1E10 så hade HBO inte delat ut några sådana, vilket betyder att läckan kan ha kommit inifrån HBO själva. Vi vet just nu inte vem eller hur läckan kunde ske. Artikeln uppdateras med mer information när och om det finns.

Risken med att House of Dragon S1E10 finns på internet i förtid

Det finns flera risker med att avsnittet lagts ut på internet i sin helhet i förtid.

Den mest uppenbara för de flesta är att personer som laddat ner avsnittet kan lägga ut spoilers som inte går att undvika.

Du kan helt enkelt stöta på avslöjande detaljer om händelserna som du absolut inte vill läsa innan du sett avsnittets själv.

Det andra är att cyberkriminella kan utnyttja situationen genom att ladda upp egna versioner av avsnittet på torrentsajter. Versioner som är förpreparerade med skadlig kod och malware.

Nämnvärt är att torrentsajter inte bara har skadligt material; det finns seriösa sajter med bra innehåll också. De är bara inte lika vanliga och torrents är mest förknippat med piratkopiering. Om du vill prova att ladda ner film, serier och musik lagligt så rekommenderar vi torrentklienten qBittorrent.

Så svarar HBO på avsnittsläckan

HBO har kommenterat läckan av det tionde avsnittet och de är uppenbart upprörda över att det kunde ske.

I ett uttalande till IGN och Variet säger HBO att de känner till läckan och att den finns att ladda ner på torrentsajter. Det säger sig också veta att ursprunget till läckan är någonstans i EMEA-regionen.

We’re disappointed that this unlawful action has disrupted the viewing experience for loyal fans of the show, who will get to see a pristine version of the episode when it premieres Sunday

HBO säger sig arbeta aktivt och aggressivt med att identifiera alla platser där avsnittet går att ladda ner – och stoppa nedladdningarna där det är möjligt.

Piratkopiering har dock en tendens att hitta sin egen väg och sprids snabbt på internet hur mycket filmbolagen och filmtjänsterna än arbetar för att stoppa det.

House of the Dragon är inte lika populär som Game of Thrones

Trots att serien befinner sig i samma universum som Game of Thrones så har intresset varit betydligt svalare. De åtta säsongerna av Game of Thrones slog nedladdningsrekord på torrentsajter, gång på gång, och var bland annat den mest piratdelade serien 2015.

Via IGN, Variety, The Verge

FAQ

Var kan jag kolla på sista avsnittet till House of the Dragon?

Du strömmar avsnittet lagligt med HBO Max.

Vem läckte S1E10 av House of the Dragon?

Just nu vet ingen vem som läckte det sista avsnittet av serien.

Vad handlar sista avsnittet av House of the Dragon om?

Avsnittet handlar om hur Rhaenyra och Black Targaryen-faktionen hanterar kuppen med att kröna Aegon som kung som Greens lyckades med i det nionde avsnittet.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.