Mest nedladdade serien 2015 – Game of Thrones

Game of Thrones

Det är nog ingen som blir förvånad när vi säger att Game of Thrones var den mest piratkopierade serien under 2015. Beräkningar visar att serien blivit nedladdad fler än 14,4 miljoner gånger under året enligt webbsajten TorrentFreak. Det är fjärde året i rad som Game of Thrones får utmärkelsen och det är troligtvis både smickrande och skrämmande för HBO som står bakom serien.


Än mer spännande är det att antalet nedladdningar är mer än dubbelt så många som tvåan på listan vilken är The Walking Dead med sina 6,9 miljoner och på tredjeplats hittar vi Big Bang Theory som laddats ned 4,4 miljoner gånger. Game of Thrones dominerar alltså helt och inte bara bland de piratkopierade serierna. I USA har serien cirka 8,1 miljoner tittare som betalar för sig så förlusten är kan vara minst sagt stor för HBO.

Trots att 2015 var året då tittarna för första gången inte behöver en kabelprenumeration. Istället räcker det med en månadsprenumeration på HBO Now och det borde åtminstone ha bromsat intresset för olaglig nedladdning. Dessvärre för HBO så har torrentsajterna bara blivit allt mer populära.

Kraftig nedladdningsökning

För två år sedan laddades Game of Thrones ned 5,9 miljoner gånger vilket betyder att piratkopieringen har ökat explosionsartat den senaste tiden. Det är givetvis svårt att skaffa sig exakta siffror men TorrentFreak som gjort beräkningarna över nedladdningarna menar att man använt fler källor för att vara så korrekta som möjligt. Bland annat offentliga torrent-trackers.

Vad TorrentFreak inte räknat med är den stora mängden nedladdningar som inte syns öppet, exempelvis via olagliga sajter för att strömma video och filnedladdninsservrar. För att inte tala om stängda torrentsajter som har koll på såväl besökare som trafik och medlemmar. HBO vill nog inte veta hela omfattningen som vi inte känner till idag.


Här är en lista över de tio mest nedladdade serierna under 2015. Statistikkälla är TorrentFreak.

Med nedladdade serierna 2015