Adobe paniklagar Flash med ny uppdatering – 316 buggar hittade i år

Adobe Flash Logo

Det ser inte att finnas något stopp på antalet sårbarheter som går att hitta i Flash. Till och med efter att Adobe beslutat sig för att tekniken är död så tvingas företaget släppa en panikfix för att lösa sårbarheter som hittats.


Fixen innehåller en mängd lösningar på buggar som rapporterats till Adobe, inklusive en allvarlig sårbarhet som gör att hackare kan rikta attacker mot utvalda mål.

Totalt har otroliga 316 buggar hittats i Flash bara under 2015 och det betyder att sex buggar noterats varje vecka. Om det står sig kommer vi att få ytterligare bugg att fixa innan årsskiftet 2015/2016.

Allt fler webbsajter tar bort stödet för Flash till fördel för HTML5 och det är riktigt positivt. De som envist biter sig fast med den idag föråldrade tekniken gör inget annat än hålla tillbaka en säkrare framtid och främjar osäker mjukvara. Det är pinsamt att Adobe inte har gjort något bättre av Flash och ett slag mot företagets trovärdighet.

Använd andra webbstandarder istället

Tacksamt nog arbetar Adobe nu med att rekommendera utvecklare att använda andra webbstandarder istället för Flash – något vi på Tekniksmart också gör. Helhjärtat.


När tunga namn som YouTube, Facebook och Mozilla vänder en teknik ryggen så vet man att det finns goda anledningar. Så goda att Alex Stamos, säkerhetsansvarig på Facebook, offentligt gick ut och frågade Adobe efter ett officiellt dödsdatum för Flash.

Man vet också att när hackergrupper beskriver en sårbarhet som ”the most beautiful Flash bug for the last four years” så är det inte bara ett mycket allvarligt säkerhetshål, det är också ett som använts under mycket lång tid utan att någon vetat om det.

Har du Adobe Flash Player i datorn är det hög tid att avinstallera detta program och sluta använda webbsajter som brukar Flash. Det är säkrare för både dig, din dator och resten av världen.