Bästa torrentklienten är qBittorrent – här laddar du ner programmet

qBittorrent 4.0.2
qBittorrent är bästa torrentklienten för att ladda ner från torrentsajter.

qBittorrent är uppstickaren som utmanar uTorrent som världens bästa torrentklient. Det är ett litet och avskalat gratisprogram som inte gör mycket väsen av sig trots att den erbjuder precis allt du kan tänkas behöva.

 • Torrentklient med stöd för både magnetlänkar och och krypterade anslutningar
 • Sök efter torrents direkt i qBittorrent
 • Snabbt och enkelt gratisprogram som är helt utan reklam
 • Skydda dig mot piratjägarna – använd en VPN-tjänst som OVPN

Det är ett utmärkt verktyg för alla fildelare som tröttnat på reklamen som uTorrent visar och kanske har vi fått en tronarvinge som kommer att puta ner kungen från tronen i framtiden.

Många funktioner & enkelhet

qBittorrent uppdateras löpande med nya funktioner och buggfixar. Bara under 2017 släpptes 12 nya versioner varav den senaste riktigt stora kom den 20 november med fler än 27 nya funktioner och optimeringar.

Innan dess uppdaterades qBittorrent bland annat med en graf som visar statistik över ned- och uppladdning. Programmet kan även känna av om din internetanslutning ändras, exempelvis om man växlar mellan en VPN-anslutning och en vanlig, okrypterad anslutning.

Bland de andra funktioner som är värda att nämna finner vi:

 • Stöd för flera samtidiga nedladdningar
 • Sökmotor direkt i programmet
 • Integrerad rss-läsare och nedladdare
 • Mängder av språk som stöds
 • Fungerar på flera olika plattformar (Linux, OS X och Windows)
 • Kö- och prioritering av torrents
 • IP-filtrering
 • Verktyg för att skapa egna torrentfiler

Personligen tycker jag att uTorrent har ett trevligare gränssnitt men qBittorrent är minst lika enkelt att använda. Programmet är lätt att lära sig och det tar bara några minuter för att förstå hur allt fungerar. Inte minst med version 4.0.2+ som i skrivande stund är den senaste.

Som vanligt gäller det att vara försiktig när man använder den här typen av program. Speciellt om man tänker ladda ned piratkopierat material från exempelvis en torrentsajt  som The Piratebay. Torrent-tekniken används även helt legalt när man exempelvis ska ladda ned linux-distributioner som Ubuntu, men nästan all trafik berör piratkopierade filer på något sätt.

qbittorrent-402-2017-settings

Dåliga nedladdningar och reklam

När vi säger att man ska vara försiktig med piratnerladdningar så är det främst musik- och filmbranschens spanande ögon vi tänker på. Med allt vanligare från piratjägare som Njord Lawfirm som skickar hotbrev på tusentals kronor gäller det att vara försiktig. Dessutom är många program och spel preparerade med skadlig kod som infekterar datorn.

Laddar man ned uTorrent istället är det reklamen man ska vara mycket försiktig med. Den har nämligen bestått av malware, alltså skadlig kod, vars enda syfte är att locka användaren till att köpa saker. Bland reklamen som uppmärksammats hittar vi EpicScale som används för att bryta (så kallad ”mining”) kryptovalutor som bitcoin. Inte direkt trevligt alltså.

qBittorrent är helt fri från reklam och den officiella programsidan hittar ni på sourceforge.net. Programmet fungerar med Windows, Linux och macOS.

Är det lagligt att använda qBittorrent och torrents?

Ja, det är helt lagligt att använda program som qBittorrent och att ladda ner filer med torrent-tekniken.

Med det sagt så är inte all filnedladdning laglig. Du får inte ladda ner eller distribuera upphovsrättskyddat material. Den absoluta merparten av torrenttrafiken är just piratkopiering av filmer, serier, musik, spel och program som är upphovsrättskyddade. Men det finns lagliga alternativ för torrents också.

Tips på var du kan ladda ner lagligt med qBittorrent

 • Linux-distributioner: Många Linux-distributioner delar sina filer via torrent för att avlasta de egna servrarna. Och snabbt går det i de flesta fall! Sajten Linux Tracker håller koll på de senaste versionerna med direktlänkar för dig som vill ladda ner nya Ubuntu, Kali Linux, Archlabs eller varför inte Linux Mint.
 • Gratis musik: Okej, du kommer inte hitta Metallica eller något annat storband på den här sidan. Men gratissajten Jamendo har många fristående musiker och artister som släpper sin musik helt gratis. Här kan du exempelvis lyssna på stenhård metal från Kolony och chilla till grupper som Arom och Puzzlewaves.
 • Gratis videor: Sajten Vuze erbjuder mängder av gratis videor som du kan ladda ner med din torrentklient. Här hittar du Ted Talks Daily, Tekzilla och mycket mer. Sidan är föråldrad och har inte det senaste materialet, men det är en bra plats att testa torrents på om du aldrig provat tidigare.
 • Gratis filmer: Vill du kolla på filmer som inte längre är upphovsrättsskyddade så ska du prova Public Domain Torrents. Här finns nära 1 000 filmer i kategorier som drama, komedi, skräck, western och sci-fi.
Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.