Apple Safari tappar användare – Microsoft Edge snart mer populär

apple-safari-logo

Vad händer just nu: Microsoft Edge är på väg att peta ner webbläsaren Safari som den näst mest använda webbläsaren idag. Det avslöjar sajten StatCounter som med den senaste statistiken visar att Apple snart får se sig slagna på fingrarna.

Som den globala statistiken ser ut just idag så har Apple Safari en marknadsandel på 9,84 procent av desktop-användarna. Efter kommer Microsoft Edge (som är en Chromiumbaserad webbläsare) med 9,54 procent, och Mozilla Firefox med 9,18 procent.

Observera att statistiken från StatCounter är en uppskattning baserad på mätningar. Det kan finnas variationer som gör att siffrorna skiljer sig från verkligheten och därmed bör ses som en indikation.

Läs mer: Webbläsaren Brave ökar kraftigt i popularitet – 50 miljoner användare (2022)

Google Chrome är fortfarande den överlägset största webbläsaren med 65,38 procent av deskop-användarna. Där Chrome fortsätter att dominera så har Safari tappat användare ända sedan januari 2021 och riskerar att falla under både tredje och fjärde plats om trenden håller i sig.

Hård mot kritik Apple och Safari

Kritiken mot Safari har varit tämligen hård från både användare och utvecklare den senaste tiden.

Förra året släppte Apple en helt omarbetad version av Safari med flyttat adressfält som kombinerades med tabbfältet. Användarna var så upprörda över ändringen att Apple senare ändrade tillbaka till hur det såg ut i tidigare versioner. Det nya utseendet är idag valbart via inställningarna.

Samtidigt har Apple varit långsamma med att implementera nya och moderna standarder i Safari. Så pass att utvecklare lite elakt kallar Safari för ”den nya Internet Explorer”. Vi gissar att det svider en del hos Apples ingenjörer eftersom det är en riktigt bekväm kritik för alla som vet hur illa Internet Explorer var de sista åren.

Som exempel kan nämnas att Safari fick stöd för webm-formatet först under 2021, något som funnits i Google Chrome och Mozilla Firefox i många år nu.

Läs mer: Safari 15 är problematisk för användarna – störs av buggar

Är Safari en dålig webbläsare?

Nej, trots kritiken och att Safari tappar användare så är det inte en dålig webbläsare. Åtminstone för merparten av användarna.

Du kan använda de flesta webbsajter och nättjänster i Safari utan problem. Utmaningen gäller specifika platser på internet där Apples webbläsare saknar rätt stöd och standarder för att fungera optimalt.

Safari är jämförelsevis snabb, energieffektiv vid användning och har många tillägg via den officella App Store-butiken.

Med det sagt så är Safari kanske inte rätt webbläsare för dig. Om du ofta använda Googles tjänster så kan Chrome med profilinloggning vara mer lämplig. Mozilla Firefox är ett annat, utmärkt alternativ för både desktop och mobil.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.