Safari får stöd för formatet webm – här är vad det betyder för dig

apple-safari-logo

Det tog elva år (!) men nu får webbläsaren Safari äntligen stöd för videoformatet webm från Google. Ett format som konkurrerande webbläsare som Firefox och Chrome haft stöd för i många år.

Webm är ett så kallat licensfritt videoformat som Google lanserade i maj 2010 under utvecklarkonferensen Google I/O. Formatet använder öppen källkod och får alltså användas av vem som helst, helt utan kostnad.


Lästips: Här kan du se alla våra artiklar om webbläsaren Safari

Stödet för webm kommer med uppdateringen till macOS 11.3 “Big Sur”. Det finns ingen uttalad anledning till varför stödet dröjde så länge som det gjort, men sannolikt har det med att Apple föredrar MP4-formatet före webm.

Det är främst Googles egna tjänster som använder webm idag. Videokodekar som VP8/VP9 och Vorbis använder webm, medan tyngre kodekar som H.264/H.265 istället använder MP4-formatet.

Mer använt är kanske webp som är ett bildformat och inte videoformat som webm är. Webp introducerades till webbläsaren Safari redan förra året och finns i alla moderna webbläsare på marknaden idag.

FAQ – värt att tänka på om webm och webp

Hur spelar jag en film i webm-formatet i Safari?

Om du använder macOS 11.3 eller senare räcker det att du öppnar filen i Safari så kan filmen spelas. Har du en äldre version av macOS måste du använda ett tillägg för Safari, exempelvis utmärkta VLC, för att se filmen.

Vad är skillnaden på webm och webp?

Webm är ett videoformat medan webp är ett bildformat.

Vad är skillnaden på webm och mp4?

Störst skillnad är vilka videokodekar som stöds. Webm stöder bland annat VP8/VP9 medan mp4 stöder H.264/H.265. Båda formaten komprimerar videorna där webm är generellt snäppet vassare, åtminstone VP8 versus H.264.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.