Skadlig kod hittad på Apple M1-datorer – Safari-tillägg kallat GoSearch22

hacker-attack-cracker-cyberthreat-malware
Bildkälla: Pixabay / TheDigitalArtist

Ett Safari-tillägg är det första fallet av malware som fungerar på datorer med Apple M1-processorn. Tillägget heter GoSearch22 och används för att visa stora mängder annonser på användarnas datorer och samla in känslig data.

Vem upptäckte det skadliga Safari-tillägget? Säkerhetsforskaren Patrick Wardle var först med att upptäcka och berätta om GoSearch22.

Vad gör GoSearch22 på datorn? Om du installerar GoSearch22 på din Mac-dator så kommer du att se en stor mängd annonser i webbläsaren, få länkar till skadlig mjukvara och riskerar att få känslig data insamlad utan din vetskap.

Lästips: Dubbelt så många hot från malware mot Mac som Windows

Safari-tillägget finns sedan en tid för Intel-bestyckade datorer, men det har alltså portats för att fungera på Apples ARM-baserade datorer också. Det är inte säkert att antivirusprogrammen fångar upp GoSearch22 än, så det gäller att vara försiktig med vad du installerar.

Du kan läsa mer om problematiken kring Safari-tillägget här om du vill gå mer på djupet. En liten varning dock, för det är en avancerad artikel som sannolikt är mest intressant för de med större datorvana.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.