HP miljömärker sina skrivare med EPEAT – bryter mot reglerna

skrivare hp laserjet unsplash mahrous houses
Foto: mahrous_houses, Unsplash

HP har sedan länge arbetat för att förhindra att användare köper bläck från andra tillverkare. År 2020 började företaget distribuera firmware-uppdateringar till sina skrivare som blockerade användningen av tredjeparts bläckpatroner, vilket resulterade i rättsliga åtgärder från konsumentorganisationer i både EU och USA. Trots detta har HP fortsatt på samma spår.

HP Plus: Prenumerationstjänst låser användare till HP:s bläck

Företaget lanserade nyligen HP Plus, en prenumerationstjänst för bläck som låser skrivaren till HP:s ”äkta” bläckpatroner för all framtid. Köpare av en ny HP-skrivare erbjuds tjänsten gratis under de första sex månaderna, men har endast en vecka på sig att bestämma sig.

Firmware-uppdatering stoppar tredjepartspatroner

De som tar emot erbjudandet får en ny firmware installerad på sin skrivare, vilken inte kan avinstalleras. Dess funktion är inte fullt känd, men den förhindrar effektivt användning av alla tredjepartspatroner, inklusive återfyllda HP-patroner. Detta har resulterat i ytterligare anklagelser mot företaget från branschorganisationen International Imaging Technology Council (IITC).

Ny anmälan mot HP för brott mot miljömärkning

IITC har lämnat in en anmälan till Global Electronics Council, organisationen som ansvarar för miljömärkningen EPEAT. Anmälan påpekar att HP:s praxis strider mot reglerna för EPEAT-märkning, som kräver att skrivare inte ska vara låsta till en specifik tillverkares bläckpatroner eller tonerkassetter.

Användaravtal ger HP kontroll över skrivarens mjukvara och användning

Användaravtalet för HP Plus tillåter HP att vid behov installera ny firmware eller mjukvara i skrivaren. Det ger företaget rätten att övervaka användningen genom att samla in statistik över exempelvis antalet utskrivna sidor och vilka dokumenttyper som skrivs ut. Avtalet kräver också att skrivaren alltid är ansluten till internet, annars kommer bläckpatronerna att deaktiveras.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.