Köp inte HP:s skrivare – blockerar bläck från tredjepart

hp officejet pro 7612wf a3 aio

Köp inte en skrivare från HP. Den stora skrivartillverkaren blockerar nu bläckpatroner från tredjepart på många fler skrivare – och det kan kosta dig stora summor längden när företaget tar full kontroll över hela kedjan av tillbehör för skrivarna.

Vad som har hänt är att HP uppdaterar många fler av sina bläckstråleskrivare för att blockera möjligheten att använda bläckpatroner från tredjepartstillverkare. Bland modellerna som omfattas hittar vi Officejet Pro 6970, Officejet Pro 6968, Officejet Pro 6950 och Officejet Pro 7740.

Redan 2016 togs det första steget till att hindra användarna från att göra egna bläckval. Då infördes den ”Dynamic Security”-policy som gällt sedan dess. Dynamic Security-policyn betyder att HP:s skrivare endast får använda bläckpatroner som använder det säkerhetschip som HP kräver. Något som företaget blivit stämda över vid flera tillfällen.

Den nya utrullningen av firmware med samma blockering för fler skrivare får användare av HP:s skrivare att ventilera sin ilska och frustration på sajter som REddit, Twitter och även HP:s egna supportforum.

Just nu vet vi inte varför den nya uppdateringen har rullat ut till så många nya skrivare. Det vore inte orimligt att tänka sig att det handlar om pengar och att HP vill säkerställa en så hög intäktsmöjlighet som möjligt via egna bläckkanaler. The Verge skriver i en artikel att det hela liknar ett desperat försök att låsa in användarna i sitt eget ekosystem, mycket hur Apple försöker göra med sina prylar.

Skrivare som nu omfattas av den nya uppdateringen och Dynamic Security-policyn, samt har en tredjepartspatron kommer inte längre att skriva ut. Istället visas ett felmeddelande om att patronen har blockerats.

HP har inte kommenterat uppgifterna i skrivande stund. När The Verge bad om ett uttalande så valde företaget att bara hänvisa till de två första paragraferna i den här supportartikeln. Vi vågar mena att det är oförsvarbart fegt att inte göra ett ordentligt uttalande istället.

Via The Verge

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.