Google Pixel 7a – allt om nya mobilen i mellanklassen

Pixel 7 Pro

Google Pixel 7a kan vara på gång och om vi ska tro de senaste uppgifterna så blir det en riktigt solid mobiltelefon i mellanklassen.

Modellen bör släppas kring mitten på året, månaderna före introduktionen av Pixel 8-serien som väntas komma någong gång under hösten.

Uppgifterna som följer här under kommer från Debayan Roy på Twitter. Han har läckt en del information om andra mobiltelefoner genom åren, men ta ändå allt med en (stor) nypa salt.

Google Pixel 7a leaked
Bild som påstås visa Google Pixel 7a. Foto: Zing News

Första uppgifterna om Pixel 7a

Den första informationen som Debayan avslöjar är att Pixel 7a kan få en 6,1-tums OLED-skärm med upplösningen FHD+ och stöd för 90 Hz bildvisningsfrekvens.

Under skärmen sitter samma Tensor G2-systemkrets som Pixel 7 och Pixel 7 Pro använder, ackompanjerad av LPDDR5-minne och lagringsutrymme som använder UFS 3.1. Vi vet inte hur mycket RAM-minne och lagringsutrymme som gäller.

Det ska finnas två kameror på baksidan. Huvudkameran är på 64 megapixel och använder kamerasensorn Sony IMX787. Den sekundära kameran har en okänd sensor, men vi vet att optiken är en ultravidvinkel och upplösningen ska vara 12 megapixel.

Det avslöjas även att vi får trådlösa laddning med låga 5 watt. Operativsystemet ska vara Android 13.

Lästips: Här hittar du allt om Pixel 7 och Pixel 7 Pro

Google Pixel 6a
Google Pixel 6a med sina bakre kameror. Foto: Google

Så skiljer sig Pixel 7a vs Pixel 6a

Det är svårt att jämföra obekräftad förhandsinformation med en befintlig produkt. Men utifrån den data som vi har så gör vi ändå ett försök.

Enligt de uppgifter vi har idag så ser den övergripande designen, storleken och skärmen inte ut att ändras mellan Pixel 7a och Pixel 6a. Även RAM-minnet och lagringsutrymmet ser ut att vara identisk, både till mängd och typ.

Vi ser idag ingen anledning till varför Google skulle öka minnet till mer än 6 GB eller lagringsutrymmet till mer än 128 GB. Det är en telefon i mellanklassen och Google vill sannolikt inte konkurrera med Pixel 7 på den punkten.

Vad som däremot ser ut att vara nytt är att Pixel 7a får en kraftigt högre upplösning på huvudkameran. Sannolikt med så kallad pixel-binning som tar ner den faktiska upplösningen till en fjärdedel, alltså att bilderna stannar på 16 megapixel.

I övrigt väntar vi på fler specifikationer för att göra en större och tydligare jämförelse.

Köpa Pixel 7a eller vänta på Pixel 8 / Pixel 8 Pro

Just nu vet vi inte alla detaljer om Pixel 7a och det finns ingen information om kommande Pixel 8 eller Pixel 8 Pro.

Därför är det nära omöjligt att säga vilken mobiltelefonen du ska köpa senare under 2023. Men eftersom Pixel 7a blir en mellanklasstelefon medan de andra med stor sannolikhet kommer att kosta åtskilliga tusenlappar mer så handlar det helt om behov och budget.

Är du beredd att betala nära 10 000 kronor för en mobiltelefon eller mer? Eller väljer du hellre en modell som ger 60 procent av allt som toppmodellerna erbjuder, men till en lägre prislapp?

Då kan Pixel 7a släppas

I skrivande stund finns inga officiella uppgifter om när Pixel 7a kan släppas.

Enligt en ny rapport så planerar Google för lansering av både Pixel 7a och Pixel Fold i juni. Så om du planerar att göra ett mobilköp i närtid så kan det vara värt att vänta lite.

Uppgifterna kommer från en onlinebutik som listar båda modellerna för lansering ”juni 2023”.

Samma rapport har även avslöjat vilka färger som gäller:

  • Pixel 7a: Carbon, Cotton, Arctic Blue
  • Pixel Fold: Carbon, Porcelain

Det pratas även om storlekarna vilka anges till 128 GB för Pixel 7a och de två större storlekarna 256 GB / 512 GB för Pixel Fold.

Via Neowin

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.