Huawei anklagas för att spåra besökare på Mobile World Congress 2023

huawei logo

Som om inte den kinesiska mobiltillverkaren Huawei har nog med problem med påstådd spioneri runt om i världen så anklagas företaget för att spåra alla besökare som var i deras monter på Mobile World Congress 2023.

Alla besökare som ville gå in i montern fick ett speciellt kort som de behövde ha på sig hela tiden. Inuti kortet fanns en spårningskrets som med NFC och Bluetooth gav realtidsinformation om bärarens position till Huawei.

Företaget samlade in korten från besökarna när de lämnade montern, men det hindrade inte några frågan att ta med sig korten ändå.

Och när de som fick med sig korten läste på baksidan så stod det med finstilt text att Huawei samlar på sig realtidsinformation, bland annat exakt position och tid, med hjälp av den inbäddade tekniken i korten.

Här är texten som har transkriberats från baksidan av Huawei Card-kortet:

We use RFID and Bluetooth technology to collect the swipe time of this Huawei Card at the entrance of Huawei exhibition area, real-time location information and the residence time information of this Huawei Card holders within Huawei exhibition area, such information will be collected and processed only for the purpose of analyzing the overall interests of our invitees in our products to enhance our service quality. We will protect such information according to our Privacy Policy.

En person som Huawei spårade – men som fick med sig kortet ur montern – är Rolf Werner, vice-VD på Nokia Europa. Han kunde senare visa bilder på det lilla kretskort med spårningstekniken som fanns ansluten till kortet.

Uppgifterna om spårning av besökare har inte gått MWC-ansvariga på organisationen GSMA förbi.

I ett uttalande säger GSMA att de förstår att besökare måste ta bort eller dölja konkurrerande varumärken när man besöker montrar, men att en utställare spårar besökarna kom som en stor överraskning.

Of course you will be aware that some vendors do require booth visitors to remove competitor lanyards and branding for obvious reasons but the suggestion of tracking devices is a serious allegation. We are investigating that but don’t have details to share at this moment.

GSMA kommer att undersöka vad som hänt och det är oklart om de planerar att dela någon information om det framöver. Mer information följer.

Via AndroidAuthority

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.