Artificiell Intelligens blir alltmer avancerad

Pixabay

Det är med blandade känslor de flesta av oss ser på hur AI (artificiell intelligens) blir allt mer avancerad. Ända sedan 1950-talet har vi kunnat se hur maskininlärning, det vill säga artificiell intelligens, sakta men säkert har vuxit sig allt större. Förmågan hos de olika AI-systemen har numera nått oanade höjder.

Till och med AI-översättning till olika språk har nu blivit så avancerad att den kan undanröja språkbarriärer mellan olika länder. Detta ger en betydligt bredare tillgång till olika länders internet-innehåll, som tidigare inte gick att få tillgång till.

Men är alla dessa tekniska framsteg verkligen till vår fördel? Artificiell intelligens kan idag skapa konstverk, musik och mycket mer som skulle kunna slå ut vår mänskliga kreativitet. Konstnärer och artister oroar sig för framtiden – till och med världsmästare i schack har blivit slagna av AI.

AI används idag inom både näringsliv, forskning, fabriker och i robotar och system som kan implementeras på många områden. Exempel är bland annat självkörande bilar och avancerade robotsystem som fortfarande är relativt nytt – men idag en realitet.

För- och nackdelar med Artificiell Intelligens

Det finns givetvis en hel del fördelar med artificiell intelligens och det är system som används överallt. Artificiell intelligens används bland annat av spelsidor för att förbättra spelarnas spelupplevelse. Produktägaren – Tony Sloterman är en av dem som uppskattar tekniken som hjälper till att hitta bonusar för gratis bet utan insättning.

Men hur kan vi bedöma om artificiell intelligens endast är till vår fördel? Det finns flera indikationer på att denna teknik kan vara negativ om den används på fel sätt. 

Läs mer om för- och nackdelar med AI nedan:

Fördelar

Fördelarna med AI är många och går att använda på oändligt många sätt. Exempel på maskininlärning som är positiv, är bl.a. att AI-system snabbt kan kalkylera fram resultat och ge stora möjligheter till att snabbt lösa problem.

Ytterligare fördelar med AI:

  • Felfri, snabb processering
  • Kan hjälpa till med repetitiva arbetsuppgifter
  • Kan hjälpa till att fatta rätt beslut med grundlig analys
  • Kan vara till stor hjälp på arbetsplatser med hög risk
  • Hjälper till med nya innovationer

Nackdelar

Nackdelarna med AI är svåra att bedöma ännu, men det finns orosmoln som många experter uttalat sig om över tid. Några av nackdelarna med att implementera AI är bland annat: 

  • Det kostar mycket att implementera AI-system
  • Det ökar arbetslösheten eftersom människor byts ut till maskiner. 
  • Det är svårt att upptäcka ifall AI gör fel, vilket kan leda till konsekvenser ifall man litar för mycket på tekniken. 
  • Kan vara mycket negativ om tekniken används på fel sätt, ett exempel är via bedrägerier. 

Hur ser framtiden ut gällande AI?

Det finns som nämnt många experter som uttalat sig oroande gällande framfarten av denna avancerade teknik. Vi kan se många fördelar med det växande intresset för artificiell intelligens och det är också något som vi kommer att se mer och mer av.

Några av de saker som kommer att bli mer vanliga i framtiden är bland annat butiker som inte har personal. Vi har redan idag flera matvarubutiker som med hjälp av AI-teknik kan ha öppet dygnet runt och endast styras via teknologi. AI kommer med andra ord att användas inom de flesta branscher och företag i framtiden. Andra områden som kommer att utvecklas ytterligare är självkörande fordon och maskiner. 

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.