Nya ”Magic Compose” delar dina meddelanden med Google

Google ikon skärm
Foto: Brett Jordan, Unsplash

Om du vill använda funktionen ”Magic Compose” från Google så bör du veta att dina 20 senaste meddelanden skickas raka vägen till företagets servrar. Anledningen är att innehållet bearbetas maskinellt på en server för att ge dig förslag på svar.

Ännu viktigare är att det även gäller om du använder RCS i appen Messages för att skicka dina meddelanden. RCS-meddelanden är krypterade med så kallad end-to-end-kryptering – men det hindrar alltså inte Google från att ta emot dem (krypteringen gör dock att Google inte kan se, läsa eller bearbeta dem).

Det som skickas till servrarna är ditt fullständiga meddelande med tillhörande emojis, reaktioner och URL:er. En artificiell intelligens läser av innehållet, tolkar vad du skrivit och skickar tillbaka förslag på tänkbara svar.

Vad Google däremot inte vill ha är meddelanden som innehåller bifogade filer, röstmeddelanden och bilder. Tillhörande bildtext och transkriberade röstmeddelanden skickas däremot.

Fördelen med Magic Compose är att du supersnabbt får praktiska exempel på svar du kan skicka. Och allt du behöver (just nu) är tillgång till beta-programmet för Google Messages. Det är helt gratis och fritt att testa. Ångrar du dig går du ur beta-programmet bara.

Du vet att Magic Compose är aktiverat för just ditt konto när du ser en chatbubbla intill ikonen för att komponera ett meddelande inuti Messages-appen. Välj vilken stil du föredrar på dina svar, exempelvis om det ska vara upplyftande eller avslappnat, och skicka. Svårare än så är det.

Föredrar du Microsofts tjänster och appar? SwiftKey-appen har en liknande funktion i sitt tangentbord för Android. Klicka på Bing-ikonen på tangentbordet så får du åtkomst till AI-funktioner som även finns i webbläsaren Edge.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.