Aktiveringen för Windows XP är knäckt – enkelt att använda offline

Windows 10 Windows 11
Unsplash,Tadas Sar

Någon har knäckt aktiveringssystemet för det 23 år gamla operativsystemet Windows XP. Det betyder att den som vill använda XP på datorn inte längre behöver vara online för att aktivera systemet.

Det är inte fastställt vem som lyckades knäcka aktiveringssystemet. Just nu vet vi bara att det cirkulerar ett verktyg som fixar det helt offline. Du behöver inte vara online eller ringa Microsofts aktiveringssupport.

Verktyget har varit tillgängligt i flera månader utan att göra något direkt väsen av sig. Eftersom det saknas källkod så går det inte att replikera funktionaliteten enkelt, men det pågår ett intensivt arbete med så kallad ”reverse enginering” för att förstå hur det hela fungerar.

Nämnvärt är att den som har en volymlicens för Windows XP inte ens behöver aktivera sitt operativsystem. Allt som krävs är att ta sig förbi rutan för CD-nyckeln så att installationen kan fortsätta.

Idag finns dock ytterst få anledning till att man faktiskt ska använda sig av Windows XP.

En anledning är att datorn är så pass gammal att den inte stöder nyare operativsystem, men idag klarar de absolut flesta datorerna åtminstone Windows 7 eller Windows 10.

Det kan även vara att det finns mycket specifika och viktig appar som endast går att köra tillförlitligt på Windows XP. Något som många företag dessvärre sitter på idag; speciellt i USA enligt en studie från SpiceWorks.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.