Kinesiska myndigheter slår till mot sociala nätverk

hacker-attack-cracker-cyberthreat-malware
Bildkälla: Pixabay / TheDigitalArtist

Kinesiska myndigheter slår till stenhårt mot sociala nätverk i Kina. I ett svep har 1,4 miljoner inlägg och 67 000 konton tagits bort Cyberspace Administration of China (CAC) – myndigheten som ansvarar för internet i landet.

En målsättningen med borttagandet har varit att komma åt konton som publicerar nyheter och information om Kina, utan att vara godkända av den kinesiska staten.

Framför allt handlar det om konton och inlägg på tjänster som WeChat, Weibo och Douyin.

Enligt CAC så har de inte bara tagit bort konton och inlägg, de har även utdelat mindre straff till en stor mängd konton som inte bröt om reglerna fullt så illa så att de behövde tas bort direkt. I de fallen så har de antingen förlorat en stor del av sina följer eller kan inte tjäna pengar på innehållet, eller båda.

Av alla konton som tagits bort så ska 13 000 vara falska militär-konton och 25 000 ha utgett sig för att vara någon de inte är, både privatpersoner, officiella personer och institutioner av olika slag.

Hela 187 000 konton straffades för att de utgav sig vara någon de inte är medan 430 000 konton ska ha erbjudit olika tjänster utan rätt kompetens. Exempelvis inom skola och rådgivning.

Det här är inte första gången som CAC sätter ner foten mot kinesiska internetanvändare.

Tidigare under 2023 meddelade myndigheten att de tagit bort 54,3 miljoner konton, inlägg och annat som antingen varit direkt olagligt eller ”dålig information”. Därtill togs 420 mobilappar och 25 000 illegala webbsajter bort.

Via Neowin

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.