HP kritiseras för nya prenumerationstjänsten på skrivare

hp all in plan prenumeration skrivare 2024

HP är ett företag som fått stå ut med hård kritik de senaste åren, och det verkar inte sluta än på ett tag. Den nya prenumerationstjänsten på skrivare som HP lanserat synas i sömmarna – och kritiken är enorm.

Det här är HP All-In Plan

Prenumerationstjänsten på skrivare kallas för ”HP All-In Plan”. Du kan välja mellan tre olika skrivare och utskriftsnivåer mellan 20 och 700 sidor. Ju mer kapabel skrivare och fler sidor du behöver skriva ut, desto högre månadskostnad.

Den absolut lägsta nivån börjar på 7 dollar i månaden. Eller cirka 90 kronor inklusive moms. Det ger dig Envy 6020e med 20 utskrifter per månad.

Dyraste nivån kostar 36 dollar per månad (eller 464 kronor inklusive moms). Här får du en Officejet Pro 9010e och 700 utskrifter per månad.

Så mycket kostar All-In Plan totalt på 24 månader

Du betalar alltså totalt cirka 2 160 kronor respektive 11 100 kronor om vi räknar på 24 månader och med momsen inräknad.

Väljer HP att lansera All-In Plan med en rak konvertering till svenska kronor utan inräknad moms blir det 1 728 kronor respektive 8 928 kronor istället.

Viktigt att tänka på är att det superdyra bläcket ingår i totalkostnaden. HP ersätter dina bläckpatroner när de är tomma.

Att köpa i butik är mycket billigare

Som jämförelse kan nämnas att Envy 6020e kostar 760 kronor att köpa i butik. Officejet Pro 9010e kostar 1 496 kronor i butik. Ett hyggligt A4-papper på 80 gram kostar ungefär 70 kronor.

Att köpa nytt originalbläck till Envy-skrivaren kostar cirka 650 kronor för ett paket med svart och färg. Du kan skriva ut ungefär 240 sidor i svart och 200 sidor i färg.

Originalbläck till Officejet Pro-skrivaren kostar cirka 2 400 kronor ett pack med alla färger i XL-storlek. Du kan skriva ut mellan 700 och 2 000 sidor beroende på färg.

Väljer du bläck från tredje part kan du spara ytterligare hundralappar på dina utskrifter.

Straffavgifterna är höga

Om du råkar skriva ut mer än vad din prenumeration tillåter blir du straffad med en avgift. Du får betala 1 dollar per 10 eller 15 sidor, beroende på prenumerationsnivån. Skriver du ut mindre än den tillåtna nivån sparas ett antal av dem till nästa månad (dock inte alla).

Du förbinder dig att betala till HP i två år med 30 dagars ångerrätt. Väljer du att avbryta prenumerationen i förtid kostar det mellan 60 och 270 dollar, eller cirka 780 kronor till 3 500 kronor (!).

HP vill veta vad du skriver ut

När du prenumererar på skrivare från HP förbinder du dig att alltid ha skrivaren ansluten till internet. Tillverkaren säger att det är ett måste för att kunna ha koll på antalet utskrivna sidor, bläcknivåer och liknande. Helt rimligt för HP att veta så klart.

Det öppnar dock ditt hemnätverk för potentiella sårbarheter och hackerattacker. Det är inte ovanligt att hackare nyttjar skrivare och dylikt för att komma åt personliga uppgifter och enheter i nätverk.

Dessutom säger HP att du kan tvingas betala för tjänsten utan att få skriva ut något om inte skrivaren har nätverksåtkomst.

En annan detalj är att HP vill veta vad du skriver ut och vilka enheter som använder skrivaren.

Här är ett urklipp från företagets TOS som du måste acceptera:

Subject to the terms of this Agreement, You hereby grant to HP a non-exclusive, worldwide, royalty-free right to use, copy, store, transmit, modify, create derivative works of and display Your non-personal data for its business purposes.

HP vill också använda din data för att skicka vidare till annonsörer. I integritetspolicyn står att HP kan ”överföra information om dig till reklampartners så att de kan ”känna igen dina enheter”, utföra riktad reklam och, potentiellt, kombinera information om dig med information från andra företag i datasamverkanskooperativ”.

Via ArsTechnica

Reddit
Massiv kritik mot HP All-In Plan på Reddit med hundratals negativa kommentarer.

Kritiken växer på Reddit

En sökning på Reddit visar att användarna där är minst sagt missnöjda med hur HP erbjuder sin prenumerationstjänst för skrivare.

Användaren u/chaotebg skriver att ”Nu har HP varit ett fruktansvärt företag under en tid och det är ingen hemlighet för någon här, men detta är nästan komiskt ondskefullt”. Hen fortsätter med att ”Jag kan inte nog betona hur mycket det experimentet behöver misslyckas, rejält.”.

Och användaren u/sunzi23 säger att ”Jag älskar desperationen hos Big Tech som gör deras kassa tjänster oerhört dyra eftersom de fortsätter att förlora mer och mer affärer, haha”.

En tredje användare, u/The1stCitizenOfTheIn , säger att ”Det är som om de VILL leva i en teknikdystopi.”.

Extra hårda ord har användaren u/Bart_Yellowbeard som säger att ”HP misslyckas helt med att förstå att anledningen till att de flesta hatar skrivare inte är underhållet av dem, utan HP:s försök att utöva kontinuerlig kontroll över dem, precis som med detta program. Dra åt skogen, HP.”.

Det finns flera trådar på Reddit med hundratals negativa kommentarer. En av de större diskussionerna finns på r/technology där många användare lyfter fram andra tillverkare som bättre och billigare alternativ till HP. En annan tråd finns i r/privacy.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.