Webasto dieselvärmare anklagas för planerad livslängd (Volvo, Ford)

Volvo
Foto: flovayn, Unsplash

Webasto anklagas för att planera livslängden för åtminstone en modell av sina diselvärmare. Ett antal bilägare som kör bilar från Volvo rapporterar att deras värmare slutar fungera efter 800 timmars användning. Priset för lagning? Upp till 20 000 kronor hos Volvo.

Här har historien kunnat sluta helt. Om det inte vore för att det visade sig enkelt att återställa antalet rapporterade timmar via mjukvara, och den vägen få igång dieselvärmaren igen. Kostnaden? Noll kronor.

TL;DR
– Dieselvärmare från Webasto påstås slå av efter 800 timmars användning
– Volvo och Webasto säger sig inte veta varför
– Oklart hur många som påverkas, men fler än ett fåtal
– Gratis fix med enkel mjukvara för datorn

Påverkar Volvo-bilar från 2008 till 2012

Aftonbladet rapporterar om problematiken och skriver att dieselvärmarna sitter i Volvo-bilar tillverkade mellan 2008 och 2012. De finns även bilar från Ford. De skriver också att det inte är fastställt varför värmarna lägger av efter 800 timmars användning. Inte heller Webasto som slår ifrån sig all kritik och säger att det inte är medvetet från deras sida.

Det är alltså inte en säkerhetsåtgärd heller eftersom Webasto menar att de inte har med det hela att göra. Inte heller Volvo vet vad som händer.

Så vad ÄR det som händer med dieselvärmarna från Webasto? Att en slår av sig efter 800 timmar är inte misstänksamt, att två gör det är förvånansvärt, men när det är ett större antal blir det genast misstänksamt.

Varför stänger Webastos dieselvärmare av efter 800 timmar?

Det finns två vägar att gå här utifrån vad vi känner till idag. Antingen har:

  • Mjukvaran i dieselvärmarna har en bugg som gör att den automatiskt slutar fungera efter 800 timmars användning.
  • Webasto lagt in en medveten och planerad livslängd som inte har kommunicerats med Volvo eller verkstäderna.

Vi vet inte anledningen. Det är inte ens säkert att Webasto vet vad som pågår. Det går helt enkelt inte att säga. Vad vi däremot vet är att om just din värmare är påverkad av det här specifika problemet finns en enkel åtgärd.

Så fixar du din dieselvärmare från Webasto

Allt du behöver för att fixa värmaren som slagit ifrån efter 800 timmar är lite tekniskt kunnande och mjukvaran Thermo Test från Webasto.

I videon ”Webasto 800h sen är det stop” visar YouTube-kanalen Johans mek o fix hur du enkelt får tillbaka din dieselvärmare i fungerande skick. Och det kostar dig nästan inga pengar alls.

Vad du behöver göra är att ladda ner mjukvaran från din värmare till en fil på datorn, redigera en rad som indikerar hur länge den har använts, och sen ladda upp mjukvaran till värmaren igen.

Det hela tar bara några minuter att utföra. Viktigt att tänka på är att det ALLTID finns viss risk att något går fel om du inte är 100 % säker på vad du gör. I värsta fall kan din dieselvärmare sluta att fungera av andra anledningar om mjukvaran är felaktigt konfigurerad.

I Aftonbladets artikel står det att Webasto varnar för manipulering av enhetens inställningar med mjukvara och hårdvara som inte är godkänd av bolaget. Vilket är rimligt av två skäl.

Det ena är att ingen tillverkare vill att okunniga användare förstör sina prylar genom att ändra i saker de normalt inte har åtkomst till.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.