Chromebook med 4K-skärm – första modellen kallas Atlas

hp chromebook 13 g1 2016

Chromebooks har traditionellt varit små, billiga datorer med begränsad prestanda. När Google lanserade Pixel förändrades den bilden för alltid. Idag finns Chromebooks med utmärkt prestanda – men hittills ingen med skärm i 4K-upplösning.

  • 4K-skärm i ny Chromebook – tillverkaren är okänd
  • Exakta upplösningen på skärmen är 3 840 x 2 160 pixlar
  • Kodnamnet på datorn är ”Atlas”
  • Ytterst få modeller med högupplösta skärmar på marknaden
  • Visste du att Office 365 fungerar med Chromebooks?

Men skulle kunna fråga sig vilken nytta det är med en högupplöst skärm till en Chromebook. Någonstans är det någon som har tänkte samma sak och kommit fram till att det självfallet finns anledningar.

Enligt kända webbsajten XDA-Developers har de fått indikationer på att en Chromebook med skärm i 4K-upplösning är på gång. Upplösningen är mer specifikt 3 840 x 2 160 pixlar – och det är faktiskt allt vi känner till idag, förutom kodnamnet som är ”Atlas”.

Det är okänt vilken tillverkare som står bakom den bärbara datorn. Inte heller vet vi något om de andra specifikationerna. Eftersom skärmen har så hög upplösning krävs en ordentlig processor med en bra grafikkrets för att driva den väl, speciellt om datorn ska klara YouTube och annan filmvisning.

HP, Acer, Lenovo, Asus och Dell har alla utmärkta modeller på marknaden idag. Den enda som har en riktigt högupplöst skärmmodell i Sverige just nu är HP med Chromebook 13 G1-serien. Den har en skärm på 3 200 x 1 800 vilket får sägas vara föredömligt högt. Normalt är 1 366 x 768 pixlar enligt Prisjakt. Därefter 1 920 x 1 080 pixlar, eller full-HD som det kallas.

Nu återstår att se vem som tillverkar Atlas-modellen, vad de övriga specifikationerna blir och hur prislappen står sig på marknaden. Eftersom HP Chromebook 13 G1-serien kostar från runt 8 200 kronor så lär nya modellen hamna över 10 000 kronor inklusive moms. Frågan är om det blir värt pengarna.

Vad tror du?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.