Nu fungerar Microsoft Office även på din Chromebook

Office 2013 logo

Microsoft Office fungerar nu på alla Chromebooks. Detta efter att det Redmond-baserade företaget fixat några av de problem som hindrade programsviten från att köra problemfritt på många Chromebook-modeller.


  • Har funnits till Chromebooks ett tag men krånglat för många
  • Är gratis att använda med enheter som har 10.1-tums eller mindre skärm
  • Målet är att driva upp antalet prenumerationer — främst i skolorna
  • Här hittar du alla våra artiklar om Microsoft Office

Den första Chromebook-modellen som fick stöd för Android-appar var Asus Chromebook Flip, och det fungerade precis som tänkt. Vad utvecklarna däremot missade var att efterföljande modeller inte var lika problemfria med Office.

I takt med att nya Chromebooks fick stöd för Android-appar blev Office tillgänglig på dem en efter en — och lika snabbt försvann programsviten från några av dem, till mångas stora förvåning.

Efterhand som att Microsoft har förbättrat Office har tillgängligheten blivit bättre och idag ska programmen fungera på alla Chromebooks som kan installera applikationer via Google Play Store. Äntligen!

Office-paketet för Chromebooks har exakt samma funktioner som programsviten för Android. Anledningen till det är Chromebooks har tillgång till Google Play Store med Android-applikationer, så att dela på Office-paketet är inte behövligt.


Gratis Office för enheter med små skärmar

Om du har en Chromebook med 10.1-tumsskärm eller mindre får du alla funktioner i Office-paketet helt gratis. Om skärmen är större än så krävs en prenumeration på Office 365 som betalas månadsvis om du vill göra mer än bara öppna och granska dokument.

Ett troligt mål med gratis Office för mindre Chromebooks är att locka användare från Google G Suite. Konkurrenten följer med gratis för alla som redan har ett Google-konto och är svårslagen med sin täta integration med Chromebooks.

Samma policy kring skärmstorlekar gäller för mobiltelefoner och surfplattor. Om du exempelvis köper en iPad Pro 12.9 måste du köpa Office 365, men använder du den mindre iPad Pro 9.7 är programmen gratis.

Samtidigt vill Microsoft släppa egna bärbara datorer i den låga prisklass som Chromebooks ofta befinner sig. För att göra det lanserades Windows 10 S som ett enklare, mer begränsat operativsystem till fullstora Windows 10.

Kommer du använda Office på din Chromebook, eller använder du redan G Suite fullt ut? Skriv gärna en kommentar och berätta!