HP Chromebook x2 – Chrome OS-tablet med avtagbart tangentbord

hp chromebook x2 2in1 2018

HP Chromebook x2 är en tablet med Chrome OS där skärmen går att koppla loss. Datorn använder en strömsnål processor och högtalare från Bang & Olufsen.

  • Världens första Chromebook med avtagbart tangentbord
  • Använder en strömsnål Intel-processor
  • Stöd för hårdvaruaccelerering av videoformat för 4K-videor
  • 12.3-tums IPS-skärm

Chromebook x2 kan enklast förklaras som en surfplatta med Chrome OS och tillhörande tangentbord. Andra skulle säga att det är en bärbara datorer med avtagbart tangentbord. Det medföljer även en aktiv styluspenna för den som vill rita och skriva på skärmen.

När tangentbordet är fäst på datorn används gångjärn som är så starka att de kan hålla skärmen i en vinkel. Därmed behövs inte det stöd som många andra datorer använder, exempelvis Surface-modellerna från Microsoft.

Stereohögtalare från Bang & Olufsen bör ge riktigt bra ljud när du tittar på Netflix eller YouTube. Skärmen är på 12.3 tum och har upplösningen 2 400 x 1 600 pixlar. Tillräckligt bra för en riktigt schysst bild, även du inte får någon 4K-kvalitet.

hp chromebook x2 2in1 2018 frontProcessorn i datorn är en strömsnål Intel Core m3-processor. Den är anpassad för passiv kylning utan fläkt, så för att hålla värmen i schack är prestandan begränsad. Processorn släpptes under hösten 2016, så den är inte det senaste på marknaden.

Nämnvärt om Intel Core m3-7Y30 är att den stöder avkodning av formaten VP9 och H.265. Det betyder att datorn kan spela upp högupplöst 4K-videor med 10-bitars färgdjup. Dock inte på den egna skärmen, utan en externt ansluten när sådan finns.

Tips: Läs mer om processorn på Notebookcheck.com. Här får du mer insikt kring teknikerna som Intel Core m3-processorn stöder och vad du kan vänta dig för prestanda.

RAM-minnet är på 4GB eller 8GB beroende på vilken variant av datorn man väljer. Lagringsutrymmet är på 32GB. Även om Chrome OS är ett jämförelsevis resurssnålt operativsystem så är 4GB RAM-minne mindre än man kan önska sig i de flesta situationer. Vi rekommenderar alltid 8GB eller mer.

Det finns två kameror i HP Chromebook x2 där ena är på fronten mot användaren och den andra riktad framåt, från användaren. Den bakre kameran är på 16 megapixel och den frontriktade är på 5 megapixel.

Andra nämnvärda detaljer är att plattan har två portar av typen USB-C, en microSD-kortläsare, hörlurskontakt och ett batteri på 48 wattimmar. Storleken på batteriet ska ge upp till 10,5 timmars batteridrift vid normalt användande.

hp chromebook x2 2in1 2018 top

Det finns stor potential i HP Chromebook x2 och hur Google har förbättrat Chrome OS för användning likt surfplattor.

Utmaningen ligger i hur bra de fungerar tillsammans i det långa loppet och om användarna ser Chrome OS som en ersättare till sin vanliga surfplatta. Den primära konkurrenten är Apple iPad, och kanske främst dyrare iPad Pro.

HP Chromebook x2 kostar från cirka 599 USD, eller runt 6 200 kronor inklusive moms. För en iPad Pro får du betala 4 400 kronor som billigast för 9,7-tumsmodellen. Vill du matcha Chromebook x2 i storlek kostar det dig 7 600 kronor. Och då ingår varken tangentbord eller styluspenna.

Lansering är att vänta under juni månad. Samtidigt med HP Chromebook x2 är flera nya tablets med Chrome OS att vänta. Bland annat från Acer.

 

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.