Leica Mini M – en ny tungviktare på marknaden

Leica Mini M är den senaste kompakta systemkameran från den erkända tillverkaren och sensorn som används är av typen APS-C. Tillsammans med ett högkvalitativt Leica-objektiv på 27-70mm och f/3.5-6.4 kommer modellen att hamna mellan befintliga Leica X2 och Leica M, både funktionsmässigt och sett till den väntade prisklassen.

leica-logoEn officiell presentation kommer den 11 juni men redan idag finns de klara specifikationerna att tillgå – och de pratar om en sensor med upplösningen 16,1 megapixel. Någon inbyggd sökare finns inte men en extern sådan kan anslutas via blixtskon. Vidare kan nämnas att inspelning av video i full-HD ska vara möjligt.


Objektivet ska som ovan nämnt få en bländare på f/3.5-6.4 och det känns inte övertygande på något sätt. Med en väntad prislapp på hela 2 450 euro så borde Leica kunna ta fram något ljusstarkare på åtminstone f/2.8 eller till och med f/2. Hur bra kameran än blir internt så försvinner all glädje om inte man får ett hyggligt ljusstarkt objektiv.

Tunga konkurrenter dominerar

Leica är kanske ett av de mest hyllade kameramärkena på marknaden idag, men med prislappar utan dess like så behöver konkurrenterna inte oroa sig. Den som vill köpa en kamera med sensor i formatet APS-C behöver inte leta länge för att hitta riktigt bra alternativ i Fujifilm X100S (eller till och med X100), Sony NEX-6 och Nikon CoolPix A.

Med priser från cirka 7 500 kronor till 10 500 kronor är de väldigt prisvärda och inte minst Sony NEX-6 som med ett Sigma 30mm f/2.8 EX DN för en tusenlapp ger fenomenala mängder bildkvalitet för pengarna. Dock har Leica den där speciella känslan och färgerna i bilderna som så många älskar och kanske är Leica M Mini värd sina 25 000 kronor.

Vad tror ni?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.