7 anledningar till varför Panasonic FZ1000 är intressant

panasonic-fz-1000

Uppdaterad 2014-01-04: Tips på saker att tänka på kring FZ1000.

Panasonic FZ1000 kan blir den bästa långzoomaren på marknaden efter kritikerrosade Sony RX10.

Med samma bildprocessor som Sony RX100M3, större zoomomfång än RX10 och optik med design från erkända Leica kan FZ1000 bli en extraordinär kamera för de flesta tillfällen.

Många menar att Sony RX10 är den regerande tronhållaren i kameraklassen, något jag är beredd att hålla med om. Det är en fenomenal kamera som har utmärkta egenskaper över hela brädet – egenskaper som ser ut att hamna i skugga när Panasonic lanserar sin direkta konkurrent i from av FZ1000.

Här är 7 anledningar till varför FZ1000 är intressant:

 1. Man har använt samma kamerasensor som i Sony RX100M3. Det betyder en bakbelyst sensor med upplösningen 20.1 megapixel. Enligt uppgift ska FZ1000 ge något bättre brusegenskaper vid ISO 1600 än RX100M3.
 2. Objektivet är på 24-400mm med bländaren f/2.8-4.0. Både brännvidden och bländaren ser ut att vara utmärkta – dessutom bygger optiken på Leica-design av typen Vario Elmarit.
 3. Bakgrundsoskärpan ska vara riktigt bra och ha egenskaper som påminner om Nocticron 42,5mm f/1.2. Det är ett riktigt bra betyg bara där om man ska tro webbsajten DC.watch.
 4. Inbyggd femaxlad bildstabilisering.
 5. Stöd för inspelning av video i 4K-upplösning – något RX100M3 inte kan trots att de båda har samma sensor. Stödet i FZ1000 räcker till 30 fps och 100 Mbit/s – vilket är mer än bra.
 6. Använder samma bildprocessor som tungviktaren Panasonic GH4.
 7. Har en elektronisk sökare som ska vara fri från såkallad RGB-tearing.

Gällande inspelning av video så kan även nämnas att FZ1000 är kapabel till full-HD i 100 fps, vilket betyder att man kan få en trevlig slowmotioneffekt om så skulle önskas. Riktigt praktiskt vid exempelvis inspelning på idrottsträning.

Cirkapriset för Panasonic FZ1000 är 8 500 kronor och lansering är att vänta under juni månad.

Här är några saker du bör tänka på innan du köper Panasonic FZ1000:

 1. Kameran är stor – riktigt stor. När du håller den i handen så är det absolut i klass med en större systemkamera och alltså inget man gömmer enkelt i hand eller mindre väska. Speciellt optiken är utmärkande, så ha det i åtanke och kolla gärna på kameran i butik även om du tänker beställa via internet.
 2. FZ1000 kanske kan spela in video i 4K med 100 MB/s, men klarar din dator av att redigera filmen? För bästa resultat och kortast väntetider krävs rejält med kraft under huven för att redigera filmer i 4K. Fyrkärnig processor över 3 GHz, minst 8 GB internminne och en SSD är absolut att rekommendera, men är inget krav.
 3. Kameran är inte vädertätad. Det betyder att man behöver vara extra försiktig när det är blött ute eller om man fotograferar i kyla. Vi på Tekniksmart rekommenderar alltid att man låter kameran ligga kvar i en kameraväska några timmar efter fotografering i kyla, detta för att den sakta ska bli varm och minska risken för kondens.
 4. Skaffa ett minneskort som är riktigt snabbt. Seriebildstagning i 11.8 fps och video i 4K kräver snabba kort och vi rekommenderar Sandisk Extreme Pro 95 MB/s för den här typen av fotografering. Gå inte på någon säljares råd om att köpa billigare kort – du får inte något av det i längden. Betala lite mer, få mycket mer.
Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.