Nikon CoolPix A – ny firmware släppt (v1.11)

nikon-coolpix-a

Nikon CoolPix A har äntligen fått ny mjukvara i from av en uppdatering med versionsnummer 1.11.

Jag har länge kritiserat Nikon för att inte ge användarna av CoolPix A någon uppdatering – men bättre sent än aldrig och här är den nu.

Med version 1.11 ger Nikon följande förbättringar:

  • Närgränsen för fotografering har ändrats från 50 centimeter till 30 centimeter
  • Snabbare autofokus när det är mycket kontrast i bilden
  • Färgen för fokusområdet i manuellt läge har ändrats till vit, vilket ska göra det enklare att se det valda fokusläget
  • Lägre strömförbrukning vid fotografering i intervalläget under längre perioder.

Ladda ned nya mjukvaran här.

CoolPix A är en kamera som tar riktigt skarpa bilder och den har sina trevliga egenskaper – men för ett cirkapris som i skrivande stund ligger på 7 000 kronor så har den halkat rejält ned på intresseskalan.

Det finns flera tunga konkurrenter som erbjuder snabbare autofokus (ett område där CoolPix A har fått mycket kritik) och det är hög tid för Nikon att släppa en uppgraderad efterföljare som når upp till vad andra tillverkare erbjuder.

Med detta inte sagt att CoolPix A är ett dåligt val – den ger trots allt en riktigt bra bildkvalitet och är i mitt tycke bekväm att använda. Den saknar dock det här lilla extra och även om nyaste uppdateringen är välkommen så är det för lite och för sent.

Sony är lika dålig som Nikon

En annan tillverkare som jag har kritiserat för att brista i uppdateringarna är Sony, då med RX100-serien i åtanke.

Varken RX100 eller RX100M2 har fått någon uppdatering och det är väldigt förvånande med tanke på att de är ruskigt dyrare och riktar sig mot de som kräver lite extra av sin kamera – trots att de är kompaktkameror. Kanske får RX100M3 som snart släpps något bättre stöd från sin japanska tillverkare, men Sony har redan bränt mig ordentligt på de båda första modellerna.

Nästa gång kommer jag att skaffa en kamera från Fujifilm – där har vi en tillverkare som är väldigt bra med nya uppdateringar. Bara titta på fantastiska X100 och X100s som kontinuerligt får nya versioner med utmärkta förbättringar. Något att lära sig av Sony.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.