Tv-avgiften för datorer, surfplattor & mobiler tas bort

radiotjanst-tvavgift-dator-surfplatta

Datorer omfattas inte av tv-avgiften – det har Högsta Förvaltningsdomstolen slagit fast och slår därmed igen dörren för Radiotjänsts miljonsuccé.

Dessutom behöver man inte längre betala avgiften för surfplattor och mobiltelefon, något som lär slå hårt mot antalet nya anmälningar till Radiotjänst.

Radiotjänst vd, Carl-Gustav Johansson, säger till SVT att han är förvånad men att han måste läsa igenom domen innan han kan ge ytterligare kommentarer. Frågan är om inte han är den enda som är förvånad och att alla via andra bara har fått den bekräftelse på att avgiften har varit felaktig ända sen omfattningen ändrades för att även innefatta datorer, surfplattor och mobiltelefoner.

100 000 nya licensbetalare

Vad som kommer att hända framöver är givetvis okänt då Radiotjänst i skrivande stund inte har gjort något större yttrande om domen, men det skulle nog inte komma som en chock om de försöker gå runt beslutet från Högsta förvaltningsdomstolen och dra in sina miljoner ändå. Det skulle vara konstigt om man bara släppte sin superinkomst nu när den visat sig ruskigt effektiv.

Bara under förra året fick Radiotjänst närmare 100 000 nya licensbetalare – hela 90 000 fler än genomsnittet varit de senaste 15 åren. Många anser att de uppmärksammade domarna kring nya tv-avgiften har bidragit kraftigt till ökningen och nu när avgiften tvingas tillbaka till hur den fungerade tidigare (vilket Radiotjänst bekräftat kommer att ske) minskar inkomsterna rejält.

Läs mer på den officiella webbsajten för Högsta Förvaltningsdomstolen. Via ComputerSweden.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.