Google köpte Sparrow – användarna rasar mot sveket

Google ikon skärm
Foto: Brett Jordan, Unsplash

 

Dålig lönsamhet ett problem för Sparrow

När utvecklarna bakom utmärkta e-postklienten Sparrow märkte att det inte gick att nå lönsamhet så sålde de sin verksamhet till företagsjätten Google.

Trots en massiv respons med positiva användare så kunde man inte sälja tillräckligt många exemplar av Sparrow – varken till Mac OS X eller IOS. Efter att nyheten om affären mellan Sparrow och Google gick många användare ut med sin frustration och klagomålen har haglat i bloggar och på sociala nätverk.

Många utvecklare tar nu upphovsmännen bakom Sparrow i försvar och säger att de gjorde helt rätt som sålde till Google.

När det inte gick att nå lönsamhet måste man få in pengar på annat håll för att hålla sig vid liv, något de gjorde genom att låta Google ta över. I och med övertagandet kommer inga nya, stora uppdateringar att släppas till Sparrow. Istället är (om ens det) bara små nyheter att vänta och då i form av säkerhetsuppdateringar. Inga nya funktioner är planerade framöver.

Frustration och ilska hos användarna

När det kommer uppgifter om att Sparrow även skulle släppas till Ipad gick känslorna varma och kommentarerna var minst sagt positiva.

Nu är det ett helt nytt ljud från de som tidigare hoppats på en Ipad-version – ilska, frustration och besvikelse. Många ser utvecklarna bakom Sparrow som sellouts och känslan av att ha blivit sviken är stor. Inte minst hos mig själv som använder applikationerna varje dag – Sparrow är till idag den bästa e-postklienten för Mac-användare!

Personligen ser jag det som en enorm besvikelse att Sparrow inte längre får nya uppdateringar, men även utvecklare måste äta och om Google var det bästa alternativet så är det bara att acceptera.

Till alla de som betalat för Sparrow-apparna finns inte mycket hopp, bara möjligheten att använda e-postklienten som den är idag eller byta till någon annan. Själv blir det Mail eller Postbox, varken Sparrow eller Gmail känns speciellt lockande just nu.

Favoriterna som ersätter

Sparrow var kanske den bästa e-postklienten innan Google köpte upp teamet bakom men det finns givetvis ersättare.

Airmail 2 är riktigt bra om man vill betala några kronor och Mail har med senare OS X-lanseringarna blivit allt bättre. Idag finns ingen egentligen anledning att köra någon annan klient än Mail, alla de goda egenskaperna finns där och bara gränssnittet kan ställa till det om man vill ha något snyggare.

Microsoft-entusiaster lär uppskatta Outlook men då fungerar inte Google Kalendar (för den som behöver det) och Postbox är ”bara” en omarbetad variant av Mail. Frågan är helt enkelt vad man behöver.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.