Därför ska du övervaka hur varm din Raspberry Pi blir — så mäter du temperaturen

Raspberry Pi 3

Här visar vi hur du enkelt mäter hur varm din Raspberry Pi blir. Det görs enklast via terminalen eller via SSH/VNC. Du behöver inga förkunskaper mer än grundläggande vetskap om hur du använder din Raspberry Pi.

Tips! Nya Raspberry Pi 3 Model+ har snäppet högre prestanda utan att du behöver överklocka. Modellen släpptes den 14 mars 2018. Läs mer här.

Varför ska jag hålla koll på temperaturen i min Raspberry Pi?

Eftersom Raspberry Pi är en liten minidator designad för att kunna användas helt utan fläktar eller kylflänsar. Det betyder att den inte har något som avleder värmen mer än kretskortet och luften omkring — vilket inte är speciellt effektivt hur man än ser på det.

Raspberry Pi kan snabbt bli mycket varm, speciellt om du överklockar processorn eller grafikkretsen är det läge att hålla koll på temperaturerna. Långvarig körning i höga temperaturer leder till sämre hållbarhet och din minidator kan gå sönder snabbare än önskat

Läs också: Snabbguide: Kom igång med Raspberry Pi 3 via nätverket

Här är en bild som visar hur det kan se ut när man använder en värmekamera för att mäta temperaturen på en Raspberry Pi 3. Visst ser det ut som att det behövs någon form av kylning?

raspberry-pi-3-temperatur-reddit
När något går fel och en Raspberry Pi 3 blir överhettad. Bildkälla: Reddit

Vad händer om min Raspberri Pi blir för varm?

Raspberry Pi har en övre gräns på 85 grader celcius för normal användning. När temperaturen når 80 grader får du en varning (om du använder ett grafiskt gränssnitt) och när den passerar 85 grader minskar prestandan automatiskt.

Det betyder att processorn och grafikkretsen körs i en lägre klockfrekvens än normalt, och därmed minskar strömförbrukning och värmeutveckling. Anledningen är att komponenterna inte ska överhettas och ta skada.

Tester har visat att exempelvis Raspberry Pi 3 kan hantera temperaturer väl över 100 grader celsius utan att komponenterna tar skada. Den inbyggda begränsningen handlar om att minimera riskerna även om komponenterna egentligen klarar mycket högre belastning.

Hur mäter jag temperaturen?

  1. Öppna terminalen eller logga in via SSH/VNC
  2. Skriv någon av följande kommandon:

/opt/vc/bin/vcgencmd measure_temp

eller

vcgencmd measure_temp

  1. Temperaturen visas i celcius direkt under kommandot vid körning

Kan jag automatisera mätningen?

Med ett enkelt pyton-script kan vi automatisera mätningen av temperaturen.

  1. Öppna terminalen eller logga in via SSH/VNC
  1. Skapa en ny fil kallad temp-monitor.py:

nano temp-monitor.py

  1. Skriv in följande tio rader med kod:
import os
import time

def measure_temp():
        temp = os.popen("vcgencmd measure_temp").readline()
        return (temp.replace("temp=",""))

while True:
        print(measure_temp())
        time.sleep(1)
  1. Tryck Ctrl + X och därefter Y för att spara filen.

Om du vill köra scriptet på din Raspberry Pi använder du följande kommando:

python monitor-temp.py

För att avbryta trycker du Ctrl + C på tangentbordet. Svårare än så är det inte.

Vad kan jag göra om min Raspberry Pi blir för varm?

Om du märker att din Raspberry Pi ofta slår i temperaturtaket och blir långsammare är det läge att fundera på kylning. Som standard kommer minidatorn utan någon form av kylning då processorn, grafikkretsen och RAM-minnet normalt inte behöver kylas.

Men om det blir för varmt är det bra om du monterar en kylfläns på de varmaste kretsarna. Alternativt byter chassit om det nuvarande är av plast. FLIRC Raspberry Pi Heatsink Case är ett utmärkt chassi i aluminium som ligger tätt mot processorn och leder bort värmen.

Har du överklockat din Raspberri Pi kan det vara läge att ändra tillbaka till standardinställningarna igen. Överklockning gör minidatorn snabbare men betyder också ökad strömförbrukning, vilket leder till mer värme.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.