Bästa objektiven till Sony NEX-7

sony nex7 zeiss

DxOMark har publicerat en lista över de bästa objektiven till utmärkta Sony NEX-7. Om man räknar bort objektiven från Zeiss (notera att Carl Zeiss har bytt namn till bara Zeiss, så det är vad vi använder här framöver) så toppar Sony E 50mm f/1.8 OSS listan och det är en välförtjänst placering tycker jag.

Sony E 35mm f/1.8 kommer tvåa (det är den med OSS även om det inte nämns) och trevligt nog kommer de båda omtyckta, och ruskigt skarpa, Sigma 30mm och 19mm på hedervärda tredje och fjärdeplats. Plastiga som få och med dålig byggkänsla, men skärpan är i absolut toppklass. Bra gjort Sigma!

Hur står det då till med nya Zeiss Touit 32mm f/1.8 och Sony Zeiss 24mm f/1.8 då dessa inte listas? Jo, de får båda utmärkta DxOMark-poängen 22 vilket skulle ha gett dem andra- och tredjeplats. Notera dock att exempelvis 32mm-objektivet kostar dubbelt så mycket som Sony 35mm – med en poängs skillnad för Zeiss!

sony-nex-7-dxomark-basta-objektiven

Som ni ser på bilden ovan så är alla objektiven så kallade “primes”, dvs med en fast brännvidd. Hur ser det då ut för zoomobjektiven? Trots att flera av dem har ruskigt höga priser, speciellt Sony E 10-18mm f/4 med 850 dollar vid lanseringen (!) så är de en bra bit ifrån toppalternativen i primelistan.

Bäst är redan nämnda Sony E 10-18mm f/4 med 14 poäng och sämst är Tamron 18-200 f/3.5-6.3 Di III VC Sony E med låga 10 poäng. Inte direkt någon superzoom där inte – speciellt inte om man ser till priset. Tyvärr så skulle jag inte kunna rekommendera någon zoom till Sony NEX-serien – kör på fasta objektiv istället.

sony-nex-7-dxomark-basta-objektiven-zoom

Se allt om NEX-7 hos DxOMark här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.