Är det säkert att använda gamla USB-C-kablar? Test säger nej!

usb c cable dof

Om du använder kablar av typen USB-C till USB-A så gäller det att du är uppmärksam på vilken kabel du använder. Ett nytt test visar nämligen att många äldre kablar saknar rätt skydd som ska hindra både laddaren och din USB-C-pryl från att brinna upp.

Låter det dramatiskt? Det är det också. Webbsajten PCWorld har granskat hela 43 USB-C till USB-A-kablar och märkt att många saknar den resistor på 56k ohm som behövs för att de ska vara säkra att använda. Resistorn är där för att hindra kabeln från att dra för mycket ström från uttaget.


Skrämmande nog är det inte bara okända tillverkare som säljer kapar på Wish som inte använder rätt resistor – även kablar från välkända namn testades och fallerade säkerhestestet.

Bara 1 av 43 kablar hade snabb dataöverföring

En USB-C till A-kabel som är fullt kompatibel enligt specifikationerna för USB 3.2 kan hantera dataöverföring på maximalt 10 Gbps.

För att det ska fungera korrekt krävs extra trådar i USB-kabeln som hanterar den högre hastigheten. PCWorld noterade att bara 1 av 43 testade kablar faktiskt klarade 10 Gbps.

Kablar som inte har de trådar som krävs för USB 3.2 är normalt begränsade till snigelfarten 40 Mbps.

Få USB-kablar hade snabb laddningshastighet

En intressant detalj är att flera av kablarna indikerade en mycket långsam laddningshastighet.

Sex kablar som var märkta för endast laddning (och inte dataöverföring) hade så hög resistans att de inte alls lämpade sig för laddning. Vilket tar bort hela poängen med kablarna överhuvudtaget.

Merparten av de testade kablarna hade hygglig eller långsam laddningshastighet. Bara en mycket liten andel var bra nog för att snabbladda anslutna prylar (och dessutom på ett säkert sätt).

Testresultatet för USB-C till A-kablarna

  • Säker, hygglig laddningshastighet, långsam dataöverföring (51 %)
  • Säker, långsam laddningshastighet, långsam dataöverföring (14 %)
  • Osäker, felaktigt monterade 56k ohms-resistor (12 %)
  • Osäker, saknar helt 56k ohms-resistor (12 %)
  • Säker, långsam laddningshastighet, ingen dataöverföring (9 %)
  • Säker, snabb laddningshastighet, snabb dataöverföring (2 %)

Hur vet jag om en USB-kabel är säker?

Det enda sättet – om du inte hittar ett test som garanterar att just din kabel är säker – är att använda en kabeltestare. PCWorld rekommenderar ADUSBCIM’s Cable Checker 2 som testar alla typer av USB-kontakter (USB-C, USB-A, micro-USB och mini-USB).

Med sin lilla skärm får du den viktigaste informationen på ett tydligt sätt. Du kan se om kabeln har en resistor på 56k ohm och om den är korrekt monterad.

Det finns även andra USB-testare att köpa, exempelvis denna, men vad du än väljer så kostar det dig några hundralappar. Tänk på att USB 4 är på gång med hastigheter upp till 80 Gbps (USB-C till USB-C) vilket kräver nya testare som inte finns på marknaden idag.

Nyare kablar har rätt resistor och är säkra

Om du vill vara (hyggligt) säker på att dina kablar är säkra att använda så bör du inte använda USB-C till A-kablar som är äldre än fyra år.

Kablar som är nyare än så är generellt säkra och har den 56k ohms-resistor som krävs för att inte riskera skador på dna prylar.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.