Apple öppnar för tredjeparts Lightning till USB-C

apple-lightning-to-usbc

Apple kommer snart att tillåta andra tillverkare att MFi-certifierade kablar för USB-C till Lightning. Tillverkare som deltar i MFi-programmet idag har uppmärksammats på ändringen av Apple.


Apple har i skrivande stund inte godkänt några tredjepartskablar för USB-C till Lightning. Det betyder att du tvingas köpa en officiell kabel direkt från Apple till överpris. Något som nu är på väg att ändras.

Kabeln i fråga är nödvändig om du vill snabbladda din iPhone X, iPhone 8, iPhone 8 Plus eller någon av de kommande modellerna. I samtliga fall är det dessutom en strömadapter på 18 watt eller mer som krävs.

Faktumet att Apple godkänner MFi-kablar för USB-C to Lightning är en indikation på ett större skifte från USB-A Lightning till USB-C. Något som har ryktats ett bra tag nu.

Kräver komponenter som måste köpas av Apple

Enligt webbsajten Mac Otakara måste tillverkare som vill skapa kablar för Lightning till USB-C använda en ny C94-kontakt som Apple tillhandahåller. Med denna kan kabeln nå en maximalt 15 watt med vanliga strömadaptrar och 18 watt med snabbladdare.


Samtidigt passar Apple på att öka priserna på sina komponenter som behövs av tillverkarna. Varje Lightning-kontakt kostar nu 0,5 dollar mer; vilket omräknat blir cirka 4.5 kronor.

De första nya kontakterna väntas komma runt mitten på 2019. Exakt när de dyker upp i butik återstår att se.