Adware Doctor utslängd från Mac App Store – stal surfhistorik

apple app store logo

Adware Doctor får inte längre finnas på Mac App Store. Efter att den populära applikationen avslöjats samla in surfhistorik från användarna så väljer Apple att sparka ut Adware Doctor från sin app-butik.


Adware Doctor sade sig vara en så kallat anti malware-app. Enligt beskrivningen kunde appen söka efter skadlig kod på användarnas datorer och ta bort detta. Adware Doctor menade också att appen kunde förhindra infektioner av skadlig kod.

Och många var det som trodde på den beskrivning som utvecklaren lagt i Mac App Store. Adware Doctor har funnits på första plats bland betalda appar i kategorin verktyg, samt på fjärde plats bland alla betalda appar på Mac App Store.

Den utmärkta placeringen garanterar att många är intresserade, och det har gagnat ett dolt syfte med Adware Doctor. Nämligen att samla in surfhistorik från tre populära webbläsare samt lagra information om vilka appar som installeras på datorn.

Kan använda surfhistoriken för att visa riktad reklam

Det skulle dröja bra länge innan säkerhetsforskaren Patrick Wardle upptäckte vad Adware Doctor sysslade med, och direkt kontaktade Apple – som tog en hel månad på sig att slänga ut appen från Mac App Store.


Exakt hur många som laddat ner och använt Adware Doctor är okänt, men det är inte osannolikt att det är åtskilliga tusentals användare som drabbats.

Tacksamt nog är det inte speciellt allvarlig data som appen samlat på sig. Surfhistoriken i sig själv kan inte skada dig, det är harmlös information. Det potentiella hotet är att vetskapen om sidorna du besöker kan användas till riktad reklam. Om du har Adware Doctor på datorn rekommenderar vi att du raderar den omedelbart.