Den eviga frågan: mobilen eller datorn

Det är inte bara inom musik som man diskuterar om en sak är bättre än den andra. Vem minns inte den årtionde långa kampen om huruvida synt var bättre än rock och vice versa? Liknande diskussioner finns inom film, konst och spel. Däremot har spelarna tagit steget ännu längre. Det handlar inte längre bara om vilken spelgenrer som är bäst, det handlar om vilken typ av konsol eller spelenhet som är bäst.

I takt med att online spelen har kommit att bli mer närvarande i vår vardag har diskussionen om huruvida mobilen är en bättre spelenhet än datorn uppstått. Vi tar oss en titt på båda enheternas för- och nackdelar.

Datorn: Mer men otympligare

Det går inte att förneka att datorn, om den är av god kvalitet, är den starkare av de två. Datorn har i och med sin storlek utrymme för bland annat bättre grafikkort, större hårddiskar och starkare processorer. De flesta spel utvecklas i första hand för att spelas upp på datorer, och det finns fortfarande ett större utbud till datorn än mobilen. Spelen är alltid i fullversion på en dator, då mobilanpassningen gör att exempelvis rullarna på en spelautomat blir färre för att passa skärmens storlek.

laptop apple table flickr morseinteractive
Flickr / MorseInteractive

Däremot finns det saker som talar emot datorn. För det första är den inte lika smidig att använda. För att få en bra och bekväm spelupplevelse måste spelaren anpassa sig efter enheten. Visst kan man sitta uppkrupen i soffan med en laptop i knät, men har man en stationär dator blir det desto svårare. Då är det skrivbordet som är det enda alternativet. Man missar också chansen att kunna spela när man är på språng.

Mobilen: Mindre men smidigare

Mobilen, eller smarttelefonen, har kommit att bli den enhet som de flesta i dagsläget föredrar att spela på. Mobilspelen finns tillgängliga antingen via applikationer eller mobilanpassade webbsidor, eller både och. Det är inte ovanligt att spelbolag erbjuder spel både via appar och webbsidor. Trots att utbudet ännu inte är lika stort som det som erbjuds via en dator är det väl tilltaget. Det erbjuds fortfaranade väl över ett par hundra spel, och det finns spel som är framtagna för just mobilen. Mr Green app tar i sin tur steget ännu längre och kombinera även betting med casinospel.

huawei mate 9 flickr andrei koolme
Flickr / Andrei Koolme

Mobilen gör det möjligt för spelare att spela när som helst och var som helst. Enheten finns alltid i väskan och anses av många vara den viktigaste ägodelen. Har man bara uppkoppling är spelmöjligheterna oändliga.
Smaken är som baken

Är mobilen bättre än datorn? I grund och botten handlar det om en smaksak. Där vissa föredrar att spela i mobilen föredrar andra datorn. Faktum är att de flesta spelar både i mobilen och datorn, beroende på vart man befinner sig. Valet beror också till stor del på vad man tycker om att spela för typ av spel. Samtidigt håller gränsen mellan dator och mobil på att suddas ut och skillnaderna blir faktiskt inte större än vad spelutvecklarna gör dem.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.