När får iPhone stöd för USB-C? Apple bekräftar bytet

usb c cable dof

När de flesta andra mobiltillverkarna har valt USB-C till sina mobiltelefoner så biter sig Apple envist fast vid den egna Lightning-kontakten. Och det är förståligt varför eftersom det är en av få komponenter som Apple har fullt kontroll över.

Med den senaste lagändringen från Europakommissionen så tvingas Apple att byta ut Lightning mot USB-C. Senast slutet på 2024 måste förändringen vara genomförd, alla mobiltelefoner som släpps efter det måste ha USB-C om de ska säljas inom EU.

Så när kommer vi att få den första iPhone-modellen utan Lightning?

Apple bekräftar: iPhone får USB-C

Den här sektionen skrevs den 26 oktober 2022

Apple bekräftar att kommande iPhone-modeller får USB-C istället för Lightning. Avslöjandet kom i en intervju med Tech Live (del av Wall Street Journal) och är en förlängd bekräftelse efter nyheten om att EU kommer att börja ställa krav på USB-C i framtida mobiltelefoner.

Apple är tydliga med att de inte uppskattar kravet från EU och att de känner sig tvingade att byta från Lightning till USB-C. Som ett exempel på varför tvånget är dåligt så menar företaget att det ökar mängden elektronikskrot. Något som Apple uttalat har försökt att minska de senaste åren, bland annat genom att inte skeppa med en strömadapter till sin iPhones.

Här är alla prylar som måste använda USB-C från 2024:

  • Mobiltelefoner
  • Surfplattor och läsplattor
  • Digitalkameror
  • Spelkonsoler
  • Hörlurar ochöronsnäckor
  • Bärbara högtalare
  • Trådlösa datormöss och tangentbord
  • Bärbara navigeringssystem
ipad pro 2020 magic keyboard 3
iPad Pro-serien använder redan USB-C. Snart kommer porten även till iPhone.

iPhone 15 kan släppas med USB-C under 2023

Redan nästa år om vi ska tro de uppgiftersom finns idag. Det har spekulerats i att Apple planerar att ta bort laddningsporten helt från iPhone-serien i framtiden, men det finns inga tecken på att företaget är redo att ta bort porten helt redan till 2024. Däremot kan åtminstone två av fyra modeller få den nya porten 2023 när iPhone 15-serien släpps och därefter samtliga fyra i iPhone 16-serien året därpå.

Men varför tvingas Apple byta? Vad är hela grejen med att tvinga tillverkarna att använda USB-C?

Anledningen till att USB-C blir en obligatorisk standard vid slutet på 2024 har med e-avfall att göra. Eller, mer specifikt målet att minska mängden avfall som är kopplad till elektroniska prylar.

När alla mobiltelefoner, surfplattor, datorer, digitalkameror, hörlurar, läsplattor och liknande använder samma kabel och strömadapter så minskar behovet av att köpa på sig onödiga mängder tillbehör som sedan riskerar att slängas på fel sätt.

Färre strömadaptrar och sladdar är lika med mindre e-avfall.

Standardiserad snabbladdning över USB-C

En annan fördel är att vi får en standardiserad snabbladdning, något som dock bara verkar gälla för prylar som laddas med upp till 100 watt. Och det är något som både bärbara datorer och mobiltelefoner gör i vissa fall.

Det återstår många frågetecken kring Apple och övergången till USB-C. Utöver frågan när iPhone-modellerna byter port så återstår att se omfattningen och huruvida snabbladdningen förbättras. Idag är 29 watt det snabbaste en iPhone kan ladda, vilket är betydligt långsammare än många mobiler från exempelvis Xiaomi som klarar uppåt 100+ watt.

Via iMore

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.