Apple MagSafe-laddaren har stöd för iPhone 14 & AirPods Pro 2 (ny mjukvara)

apple magsafe laddare 2022
Foto: Apple

Apple har släppt en uppdatering till MagSafe-laddaren. Med den nya versionen fungerar laddaren optimalt med nya generationens iPhone-modeller och AirPods Pro 2. Men du kan vara lugn, MagSafe-laddaren fungerar med senaste prylarna även utan nya mjukvaran.

Så vad är hela grejen? Varför har Apple släppt en uppdatering till MagSafe-laddaren om den redan sen tidigare fungerar med iPhone 14-telefonerna och AirPods Pro 2? Det korta svaret är finjusteringar och att säkerställa att laddningen fungerar optimalt oavsett vilken pryl du lägger på den.

Därför har MagSafe-laddaren uppdaterats med ny mjukvara

MagSafe-laddaren fungerar med alla dina MagSafe-kompatibla prylar oavsett vilken version av mjukvaran den använder (ja, din laddare har kod som kan uppdateras av Apple när du har en pryl som laddar på den).

När Apple släpper nya prylar, som iPhone 14-serien och AirPods Pro 2, så skiljer sig laddningsförfarandet åt lite beroende på vilken enheten det gäller. Exempelvis laddningshastigheten. Och det är här som Apple behöver finjustera mjukvaran så att laddningen är optimal.

Här är två problem som användarna upplevt med MagSafe-laddaren och den gamla mjukvaran:

  • iPhone 14: Snabbare överhettning när mobiltelefonen är på laddaren. Risk för att laddningen måste pausas på grund av för hög värmeutveckling.
  • AirPods Pro 2: Långsammare laddning än nödvändigt av hörlurarna och laddningsetuit med gamla versionen av mjukvaran.

Den senaste versionen som släpptes nyligen är 255.0.0.0.

De tidigare versionerna som släppts via uppdateringar är 247.0.0.0 och 174.0.0.0. När MagSafe-laddaren släpptes följde version 171.0.0.0 med från start direkt ur lådan.

Kolla vilken version MagSafe-laddaren använder

Nyfiken på vilken version av mjukvaran som just din laddare använder? Det är busenkelt att kolla versionen direkt via din iPhone. Så här gör du:

  1. Placera din MagSafe-kompatibla mobiltelefon på laddaren
  2. Gå till Inställningar > Välj Allmänt > Apple MagSafe
  3. Kontrollera firmware-versionen

Svårare än så är det inte. Om firmware-versionen visar något annat än 255.0.0.0 så är det en gammal mjukvara och laddaren uppdaterar sig själv automatiskt när den är inkopplad.

Tänk på att du aldrig kan tvinga en MagSafe-laddare att uppdatera mjukvaran (precis som med AirPods-hörlurarna). Den sköter allt helt själv när den vill det.

Är det säkert att ladda iPhone 14 och AirPods Pro 2 när mjukvaran är gammal?

Nej, det finns ingen risk. Däremo kan du uppleva att laddningen inte fungerar lika bra som normalt. Det kan gå långsammare och enheten kan bli något varmare än vanligt.

Om det hade funnits en risk så skulle Apple antingen ha återkallat MagSafe-laddarna, avrått från laddning eller uppdaterat iOS och AirPods-mjukvaran för att helt stoppa laddningen med fel MagSafe-version.

Så mycket kostar Apple MagSafe-laddaren

Om du vill köpa Apples officiella laddare så gör du det enklast via Apple.se. Där kostar den 545 kronor efter den senaste prishöjdningen (tidigare pris var 495 kronor.

Köper du från en återförsäljare så kan du i skrivande stund få MagSafe-laddaren för så lite som 390 kronor. Tänk på att priserna svänger md tiden, så det kan kosta mer eller mer mindre om du kollar Prisjakt efter artikelns publiceringsdatum.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.