USB 3.2 är här – se vad som är nytt

usb c sladd

USB 3.2 presenterades på Mobile World Congress av USB Implementers Forum (USB-IF). Den nya versionen lanseras under 2019 och bjuder bland annat på förbättrad hastighet jämfört med tidigare versioner.

USB 3.2 heter även ”USB 3.2 Gen 2×2” och klarar en teoretisk maxhastighet på 20 gigabit per sekund. Versionen marknadsförs även med namnet ”SuperSpeed USB 20Gbps”. Om du känner dig förvirrad så är du inte ensam, och det blir värre. Innan vi går in mer på namnsättningen går vi igenom fördelarna med USB 3.2.

Fördelarna med USB 3.2 vs USB 3.1 & USB 3.0

SpecifikationFöregående namnNytt namnMarknadsterm
USB 3.2USB 3.2 Gen 2×2
SuperSpeed USB 20Gbps
USB 3.1
USB 3.1 Gen 2
USB 3.2 Gen 2
SuperSpeed USB 10Gbps
USB 3.0
USB 3.1 Gen 1
USB 3.2 Gen 1
SuperSpeed USB

Den enda fördelen med USB 3.2 jämfört med USB 3.1 och USB 3.0 är hastigheten. Den fördubblas tack vare två samtidiga 10 Gbps-kanaler, jämfört med bara en kanal i de båda tidigare versionerna.

För att kunna använda de två kanalerna krävs en port av typen USB-C. Den har stöd för multikanaler, vilket den traditionella porten USB-A inte har. Samtliga befintliga sladdar för USB-C har redan stödet, så du behöver inte byta eventuella befintliga sladdar.

usb 3 2 specifikationer

Nämnvärt är att namnen på de olika versionerna omarbetats.

USB 3.0 som är den äldsta av de tre har kallats USB 3.1 Gen 1, men byter nu namn till USB 3.2 Gen 1. Notera att absolut ingenting har ändrats förutom namnet – så det är i praktiken ingen USB 3.2 och har definitivt inga fördelar från nya USB 3.2.

USB 3.1 är nästa, uppgraderade version som kallades USB 3.1 Gen 2 vid lanseringen. Den döps nu upp till USB 3.2 Gen 2, vilket är något mindre förvirrande än med USB 3.0. Och åter igen – trots namnbytet så ändras inget i specifikationerna. Inget nytt eller förbättrat.

USB-IF vill att du säger Superspeed USB

Alla nya namn och benämningar kan bli väldigt förvirrande. Därför vill USB-IF att du använder marknadsföringsnamnen istället – alltså Superspeed USB, Superspeed USB 10 Gbps och Superspeed USB 20 Gbps.

Har min dator eller mobil stöd för USB 3.2?

Sannolikt inte. Befintliga enheter för USB 3.1 eller USB 3.0 har inte stöd för USB 3.2. Du måste byta hela enheten för att få stödet. Så har du nyligen köpt en dator, mobiltelefon eller annan pryl med USB-C så är det tyvärr kört.

I skrivande stund finns inga uppgifter om när de första produkterna med USB 3.2 kan släppas på marknaden. Och rent generellt vågar vi påstå att du inte heller ska vänta på stödet om du är redo att handla redan idag.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.