IKEA SITTBRUNN – laddningskabel för USB-C & micro-USB

IKEA SITTBRUNN
Foto IKEA

IKEA SITTBRUNN är en ny laddningskabel för USB-C och micro-USB. Serien består av totalt tre varianter i olika färger och det som utmärker kablarna är att de är mycket flexibla.

Enligt IKEA kan du böja kablarna minst 25 0000 gånger utan att de visar några tecken på skada. Materialet som används är PVC-fri TPE-plast och prislappen är låg; mellan 19 och 29 kronor.


ikea sittbrunn usb kabel 2023 2
IKEA SITTBRUNN för micro-USB är perfekt till dina lite äldre prylar. Foto: IKEA

Kabellängden är begränsad till 1 meter. De tre varianterna som du kan skaffa idag är följande:

Viktigt att tänka på

Om du skaffar kabeln för micro-USB så är det viktigt att tänka på begränsningarna. Kabeln klarar som bäst 480 Mbps vid dataöverföring och är låst till låga 1A vid laddning av dina prylar.

Varianterna för USB-C är också begränsade till 480 Mbps, men laddningshastigheten är betydligt bättre med en högsta kapacitet på 3A.

Ingen Lightning-kabel

Den skarpsynte kanske noterar att Lightning inte finns med, och det är helt korrekt. Lightning-kontakten erbjuds inte i skrivande stund. Det är inte fastställt om IKEA planerar att göra en variant för Lightning i framtiden.

Med tanke på att EU arbetar för att USB-C ska vara den gemensamma standarden hos alla tillverkare och i alla prylar så vore det inte orimligt att IKEA inte släpper en Lightning-variant.

Visste du? IKEA har börjat ett projekt med soldrivna cyklar för att leverera i vissa städer.

Kablarna i IKEA Sittbrun-serien lanserades samtidigt med två nya USB-laddare som heter IKEA Småhagel. De två laddarna använder USB-A vilket betyder att bara två av tre kablar i Sittbrun-serien fungerar – du kan INTE använda USB-C-kabeln.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.