IKEA levererar till din dörr – med soldrivna cyklar

IKEA
Foto: zheka_kapusta, Unsplash

Nej, det är inte den 1 april. IKEA planerar faktiskt att använda soldrivna cyklar, så kallade cargbikes, för att leverera beställningar direkt till köparens dörr.

Redan idag använder IKEA eldrivna bilar för många av sina längre leveranser. Nu tar de steget till eldrivna cargobikes för de mindre beställningar inom vissa städer.

Under 2022 så har IKEA testat sina nya cyklar vid varuhuset i Delft, Nederländerna. Ett så kallat pilottest med en cargobike för leveranser till kunder runt stadskärnan i staden. När beställaren köpt prylar i rätt storlek så kunde de välja den soldrivna cykeln som leveransmetod på IKEAs webbsajt.

IKEA sunpowered cargo bike
Foto: IKEA, pressbild

Tydligen har pilottestet varit både populärt och fallit väl ut, för IKEA meddelar nu att de tänker bredda testet till fler varuhus på ytterligare några marknader.

IKEA vill bli klimatpositiv fram till 2030

Det hela är ett sätt för den svenska möbeljätten att nå sitt mål om att vara klimpatpositiv fram till 2030. Detta genom att minska utsläppen av växthusgaser så pass att det inte är någon påverkan alls på miljön.

Så här säger IKEA i sitt pressmeddelande om förmågan att transportera varor med en cargobike.

Den här cargobiken kan leverera ungefär 90 procent av hela IKEAs produktsortiment och släpper ifrån sig 98 procent mindre koldioxid än moderna dieselbilar.

IKEA, pressmeddelande

I sitt pressmeddelande säger IKEA att de vill möta fler människor och att många av bolagets framtida kunder kommer att bo i städer samt ha begränsad tillgång till transportmedel.

Om IKEA skalar upp den här lösningen och faktiskt lyckas implementera ett fungerande leveransalternativ med soldrivna cargobikes så blir vi helt klart imponerade. Att skapa ett väloljat maskineri för mängdleveranser i flera städer och länder är ingen lätt uppgift. Vi håller tummarna för att det går riktigt bra!

Via IKEA

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.