8 saker du måste veta om Huawei FreeBuds 5i

Huawei FreeBuds 5i

Huawei FreeBuds 5i är nya in-ear-lurar i den stentuffa prisklassen runt 1 000 kronor. Det finns hundratals modeller att välja på och om Huawei ska lyckas slå sig in på topplistan med FreeBuds 5i så måste de verkligen leverera på alla punkter. Frågan är – har de lyckats?

Innan du öppnar plånboken och köper hörlurarna så finns några viktiga saker att tänka på. Precis som med alla andra hörlurar (eller egentligen vilka prylar som helst) så gäller det att vara uppmärksam på detaljerna. Här tipsar vi om åtta saker du inte får missa om FreeBuds 5i.

1. Aktiv brusreducering – men den är inte marknadsledande

Alla in-ear-lurar som är värda sina kronor har någon form av brusreducering. Den bästa är så kallad aktiv brusreducering som använder inbyggda mikrofoner för att samla in ljud från omgivningen, tolka informationen och stoppa den från att nå dina öron med hjälpa av mer eller mindre smarta algoritmer som är inbyggda i lurarna.

Huawei FreeBuds 5i har aktiv brusreducering som visserligen gör sitt jobb, men tester visar att den är långt ifrån marknadsledande. Faktum är att just den här punkten faller så illa enligt webbsajten Mobil att har den som en negativ punkt i sitt hörlurstest. Ljudet reduceras, men inte lika bra som med andra, konkurrerande hörlurar.

Är det här viktigt för dig så kanske FreeBuds 5i inte är helt rätt val.

2. Upp till 6 timmars batteritid

En annan viktig punkt som många tittar på är batteritiden. Upp till 6 timmar får du med FreeBuds 5i och du kan pressa upp den siffran till 18,5 timmar om vi räknar in det medföljande laddningsetuit.

Inte heller det är speciellt märkvärdigt. Helt nya Xiaomi Buds 4 Pro har exempelvis 9 timmar med bara hörlurarna och hela 38 timmar om vi räknar in etuit. Det är en markant skillnad på 50 procent respektive 105 procent till Xiaomi-lurarnas fördel.

Tänk på att alltid ta batteritiden med en stor nypa salt. Du kan inte räkna med 6 respektive 18,5 timmar mer än precis när du plockar dem ur lådan. Så fort du har börjat använda lurarna och laddat upp dem några gånger så försämras batterikapaciteten.

Om du slår av brusreduceringen så ökar batteritiden till 7 timmar respektive 28 timmar.

3. Lättare vattentålighet

Det finns inget tråkigare än att behöva lämna hörlurarna hemma bara för att det regnar eller när man ska träna.

Därför är det viktigt att lurarna (och helst även etuit) har åtminstone viss vattentålighet. Det är ovanligt med hörlurar som är helt vattentäta, även om de finns, och FreeBuds 5i står inte med på den listan. Däremot klarar de lättare stänk.

Enligt den officiella specifikationen så är hörlurarna IP54-klassade.

Det betyder att de klarar stänk, svett och lättare regn. Och vi menar verkligen ”lättare” då du inte kan använda dem i hällregn, duschen eller liknande situationer.

Tänk bara på att laddningsetuit INTE har samma vattentåliga design. Torka alltid av både hörlurarna och etuit om de kommer i kontakt med vatten.

Huawei FreeBuds 5i
Kompanjon-appen för FreeBuds 5i finns till Android och iOS.

4. Du behöver kompanjon-appen

Okej, rent tekniskt så behöver du inte den tillhörande appen från Huawei, men du vill verkligen använda den.

Utan kompanjon-appen så kan du inte göra några inställningar eller uppdatera den inbyggda firmware-mjukvaran som finns i lurarna.

Med appen styr du även brusreduceringen och vilken reduceringsnivå den ska använda, kollar batterikapaciteten, växlar mellan de olika nivåerna av ljudkvalitet och testar om öronkuddarna sitter bra i öronen.

Appen i fråga heter ”Huawei AI Life” och den finns att ladda ner kostnadsfritt från Google Play Store och Apple App Store.

5. Ljudkvaliteten är hygglig (enligt testerna)

En fördel med FreeBuds 5i är att hörlurarna både har stöd för högupplöst ljud och kan använda ljudkodeken LDAC från Sony.

Viktigt att tänka på kring hörlurarna är att de kostar runt tusenlappen och inte flera tusen kronor. Du kan alltså inte räkna med en överväldigande hög ljudkvalitet. Däremot får du ett basrikt och välbalanserat ljud som recensenterna verkar uppskatta (mer om det längre ner).

Enligt webbsajten Mobil så ger LDAC mer detaljer i ljudet och säger att det ”ger en betydligt bättre upplevelse än vad många andra hörlurar levererar”. Det ska sägas att LDAC bara fungerar med mobiltelefoner som faktiskt stöder ljudkodeken. Har du en iPhone så faller du direkt i kylan och bör hellre kolla efter en passande AirPods-modell.

Ljudkodekarna som stöds är SBC (den sämsta), AAC (klassikern som levererar) och LDAC (utmanaren som regerar).

Webbsajten Notebookcheck har gjort ett ingående test som visar att bakgrundsbruset är föredömligt lågt. Det betyder att när du har hörlurarna i öronen utan att spela något så låter de knappt något alls.

Tänk på att LDAC kräver mer ström än SBC och AAC. Vill du ha den bästa ljudkvaliteten så kan du glömma att batteriet klarar 6 timmar.

6. Starka magneter i locket till laddningsetuit

Huawei FreeBuds 5i är knappast något fuskbygge. De är ordentligt konstruerade och det gäller även etuit.

En intressant detalj är att magneterna som håller locket stängt är mycket starka. Det betyder att du kan skaka runt på etuit med hörlurarna säkert placerade på insidan, utan att de riskerar att flyga ut. Du kan även gå runt med dem i byxfickan utan att etuiets lock går upp för enkelt.

Som ovan nämnt är hörlurarna vattentåliga, men det är inte etuit. Så undvik att stänka vatten på det och torka direkt om det kommer i kontakt med väta.

7. Pop-Up Pair – men bara med Huawei-telefoner

Huawei FreeBuds 5i har stöd för funktionen Pop-Up Pair som gör att lurarna visas på skärmen för supersnabb parkoppling första gången du använder dem (eller när du har fabriksåterställt hörlurarna).

Men! Det gäller bara mobiltelefoner med EMUI10, vilket betyder att det bara gäller för Huaweis egna modeller. Och med tanke på hur dåliga telefonerna är för europeiska användare efter USA:s svartlistning så är det inte ens att tänka på.

Det hade varit mycket bättre om hörlurarna haft stöd för Google Fast Pair, men den funktionen saknas dessvärre.

8. Ett hyggligt pris i slutändan

Som ovan nämnt så är det en supertuff marknad att slå sig in på med tanke på vilken prislapp vi pratar om.

För tusen kronor kan du välja mellan massvis av olika hörlurar och iPhone-användare kommer med all sannolikhet att kolla på AirPods-serien, så där är det knappt lönt att försöka konkurrera.

Med FreeBuds 5i får du bra ljudkvalitet, hygglig batterikvalitet, vattentåliga lurar och en helt okej kompanjon-app för mobiltelefonen. Allt för runt tusenlappen.

Om din budget gör att du måste hålla dig under 1 000 kronor och du har en Android-telefon så är FreeBuds 5i värda att kolla på. Men glöm inte konkurrenterna! Det finns många modeller att kolla på från tillverkare som Samsung, Nothing Ear, Jaybird, Marshall och Anker.

Mest populära just nu är Samsung Galaxy Buds 2 som i skrivande stund kostar nästan identiskt med FreeBuds 5i. Har du pengarna är Galaxy Buds 2 Pro det bättre valet, men då ökar prislappen rejält också.

Du hittar Huawei FreeBuds 5i för cirka tusenlappen här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.