Huawei Mate 50 är på gång – kan få skyhög prestanda

huawei mate 20 pro jonathan kemper unsplash
Jonathan Kemper, Unsplash

Ända sedan Huawei hamnade på den nattsvarta listan över blockerade företag i USA så har mobiltillverkaren fallit stenhårt från sin forna glans. Nya mobilserien Mate 50 kommer inte att fixa tillverkarens problem, men den kommer att vara snabb.

Huawei har inte avslöjat vilken hårdvara som de nya mobiltelefonerna i serien använder, men en post på kinesiska webbsajten Weibe kanske har avslöjat en av nyckelkomponenterna. Nämligen systemkretsen Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1.

Lästips
Huawei Sound X – smart högtalare med realistisk ljudåtergivning och dubbla subwoofers

Får en av de kraftfullaste systemkretsarna på marknaden

Om det inte säger dig speciellt mycket så kan vi kort säga att Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 är en av de kraftfullaste systemkretsarna som finns till Android-mobiler. Den enda som är snäppet vassare är Snapdragon 8+ Gen 1, och den används bland annat till OnePlus 10T 5G.

Inlägget på Weibo nämner inte systemkretsen vid namn, utan istället chipmodellen SM8425.

Qualcomm SM8420 är det officiella chipnumret för Snapdragon 8 Gen 1. Anledningen till att SM8425 nämns istället har sannolikt med USA:s blockad att göra. Qualcomm använder nämligen teknik i sina 5G-modem som gör att Huawei inte får använda dem, vilket betyder att Mate 50-serien sannolikt får en specialvariant av Snapdragon 8 Gen 1 utan 5G-modemet.

Hur Huawei ska ersätta modemet (om överhuvudtaget) återstår att se.

Huawei Mate-serien är hyllad för sina utmärkta egenskaper och kraftfulla hårdvara. Undertecknad har fortfarande en Mate 20 Pro och den är mer än gångbar även 2022 – trots att modellen släpptes i december 2018.

Problemet för Huawei är inte bara hårdvara. Även mjukvaran påverkas och utan Google Play Store eller Play Services så faller tillverkarens telefoner platt utanför den asiatiska marknaden. Även om Huawei har bygg in sin egen appbutik och tagit fram många, ersättande appar för Googles så går det inte att komma helt runt problemet – det är en mobiltelefon utan Google Play Store, och det får konsumenterna att dra öronen åt sig.

Via Phandroid

1 miljon reservationer av Huawei Mate 50

Det här avsnittet lades till i artikeln den 1 september 2022.

Huawei har meddelat att mobiltelefonerna i Mate 50-serien har nått en miljon förtidsreservationer fördelat på tillverkarens egna kanaler och utvalda återförsäljare.

Notera att en reservation inte är samma sak som en förhandsbokning. Det finns alltså ingen garanti att alla som reserverat en mobiltelefon faktiskt planerar att köpa en i slutändan.

Det är inte fastställt vilka marknader som omfattas av reservationerna, men eftersom Huawei primärt säljer på den asiatiska marknaden med Kina i toppen så är det inte någon högoddsare att det är där intresset finns just nu.

Via Phandroid

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.