Huawei Sound X – smart högtalare med realistisk ljudåtergivning och dubbla subwoofers

huawei sound x 1 2020

Huawei Sound X är en smart högtalare som använder teknik från franska Devialet för relistisk ljudåtergivning med tungt basljud. Sound X ansluts till ditt WiFi-nät och kontrolleras via mobiltelefonen.

Huawei Sound X påminner utseendemässigt om Apple HomePod, men högtalaren skiljer sig åt på många punkter. Designen har en glaserad, svart yta med rundade hörn – en konstruktion som huserar två högtalarelement och två subwoofers på 60 watt för riktigt kraftfullt ljud.

Högtalaren är anpassad för att strömma musik via ditt hemnätverk och har stöd för såväl WiFi som NFC-anslutning till mobiltelefoner. Huawei Sound X är så klart anpassad till företagets egna mobiltelefoner, men du kan använda andra Android-telefoner också om du vill.

Lästips: Huawei Music – musiktjänst med 50+ miljoner låtar & Party Mode

Hjärtat i Huawei Sound X är signalprocessorteknik från franska Devialet.

Vilka är Devialet?
Devialet är en fransk tillverkare som specialiserat sig på högkvalitativa högtalare och högtalarförstärkare. Den som vill ha en högtalare från Devialet får betala från 12 000 kronor upp till runt 30 000 kronor beroende på modell och antal. Förstärkarna kostar betydligt mer än så i flera fall.
Läs mer och Devialet på tillverkarens officiella webbsajt.

Med tekniken Speaker Active Matching, eller bara kort SAM, kan Sound X återskapa musiken på ett naturligt sätt genom att vibrationerna från de två högtalarelementen neutraliserar varanda och motverkar distortion på hög ljudnivå. Detta görs både med SAM och genom att elementen är symmetriskt placerade.

I slutändan handlar det om att användaren ska få bra ljud även på höga ljudnivåer, utan att det är krångligt eller kostar skjortan. Och det är så klart det viktigaste när man ser bortom alla spännande beteckningar och specifikationer.

huawei sound x 2 2020
Ovansidan med styrknappar på Sound X

Och så var det grejen med prislappen. Det finns inget pris för svenska marknaden i skrivande stund. 299 euro kostar Huawei Sound X på andra marknader, vilket omräknat blir runt 3 300 kronor – eller bara hundralapparna billigare än Apple HomePod.

Lansering sker i juni 2020. I skrivande stund är det oklart om Huawei Sound X släpps i Sverige.

Viktiga specifikationer / detaljer om Huawei Sound X

  • Premiumhögtalare med pris runt 3 300 kronor
  • Utvecklad i samarbete med franska Devialet
  • Två högtalarelement + två 60w subwoofers
  • Speaker active matching (SAM) teknologi
  • 360 graders surroundljud och sex mikrofoner
  • Smart touchfunktionalitet och mobilstyrning
  • Bluetooth 5.0 och WiFi

Huawei Sound X har en fyrkärnig processor och 512MB RAM-minne. Det följer 8GB internt lagringsutrymme, stöd för WiFi och Bluetooth 5.0.

Hela högtalaren har en bredd på 165 millimeter och är 203 millimeter på höjden. Vikten stannar på 3,5 kilogram. Måtten kan jämföras med Apple HomePod som har måtten 142 respektive 172 millimeter och en vikt på 2,5 kilogram. Betydligt mindre och lättare än Sound X alltså.

huawei sound x 3 2020
Undersidan på Sound X

Det finns stöd för såväl virtuellt surroundljud och högupplösta ljudformat. Dessa är dock något som är mer av en gimmick än förväntat användbart då Sound X sannolikt inte har kapaciteten att på allvar ge en rättvis ljudbild av exempelvis högupplösta FLAC-filer.

Om du är mer nyfiken på högtalaren kan du läsa mer på den officiella produktsidan här.

FAQ

Vad är Huawei Sound X?

Huawei Sound X är en smart högtalare med dubbla subwoofers, sex mikrofoner, inbyggt lagringsutrymme och WiFi/Bluetooth-stöd. Modellen tillverkas i samarbete med Devialet och lanseras i juni med ett pris på 299 euro.

Har Huawei Sound X stöd för Hi-res ljudformat?

Ja, Huawei Sound X har stöd för högupplösta ljudformat och klarar även virtuellt 5.1-surroundljud.

Hur strömmas musik till Huawei Sound X?

Huawei Sound X ansluts till ditt WiFi och kan strömma ljud via detta. Alternativt stöds strömmad musik via Bluetooth om du föredrar det.

Vilken är mest prisvärd Huawei Sound X eller Apple HomePod?

Det beror på vad du har för mobiltelefon. Har du en Android-telefon är Sound X bättre, med en iPhone är HomePod ett mer anpassat val för det.

Hur mycket kostar Huawei Sound X?

Huawei Sound X kostar 299 euro, vilket blir 3 300 kronor i Sverige – om modellen släpps här.

Hur stor är Huawei Sound X?

Högtalaren har måtten 165 x 203 millimeter (bredd x höjd) och vikten är 3,5 kilogram. Det är nämnvärt större än Apple HomePod och Sonos One Gen 2.

Fungerar Huawei Sound X i stereo?

Nej, du kan inte parkoppla två Sound X för att få stereoljud. Det går däremot med Apple HomePod och Sonos One Gen 2.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.