Apples bärbara datorer kan få Face ID – nytt patent avslöjar

apple macbook pro 16

Face ID är en spännande och användbar teknologi som gör det möjligt att logga in och använda autentiserade funktioner på din iPhone. Och om vi ska tro ett nytt Apple-patent som cirkulerar så kan Face ID-teknologin snart hamna i en Macbook nära dig.


  • s
  • s
  • s
  • Lästips:

Patentet som dykt upp på internet är inte helt enkelt att förstå, men det indikerar åtminstone att Apple arbetar på nya säkerhetsfunktioner till Mac-datorer. Säkerhetsfunktioner som använder en så kallad ”light pattern recognition module” tillsammans med ”overlaid by display layer”.

Så vad betyder egentligen dessa detaljer?

En tolkning är att Apple bäddar in samma teknologi som redan finns i din nyare iPhone (iPhone X och senare) för att med djupseende sensorer läsa av ansikten och autentisera användaren.

Den tillhörande bilden för patentet som visar den exakta positionen för modulerna som behövs indikerar supertunna skärmkanter och ovälkommet nog en så kallad notch där sensorerna sitter.


apple macbook face id patent 2020

Och den sista delen är något som många fruktar mer än mycket annat i Apple-världen.

Fördelen med Face ID är att du får ett – enligt Apple – mycket säkert sätt att logga in på datorn utan behovet av fingeravtrycksläsare, lösenord eller PIN-kod.

Med Face ID behöver du inte heller en Apple Watch för automatisk upplåsning av skärmen (du visste väl att din nyare Apple Watch kan använda för snabbupplåsning av datorn?).