MacOS 10.16 gör att systemtillägg slutar fungera – och kanske dina appar

apple macbook air 2020

Systemtillägg i macOS kommer att sluta fungera med nästa version av operativsystemet som släpps hösten 2020 – macOS 10.16. Det avslöjar Apple i ett supportdokument på sin sajt, och det betyder att du kan få problem om du använder ”fel” mjukvara i datorn.


Om du använder macOS finns en helt mängd så kallade systemtillägg som körs i bakgrunden på operativsystemet. Du ser dem normalt inte, men de finns där och de ökar funktionaliteten på olika sätt. Bland annat finns systemtillägg från säkerhetsföretag som Malwarebytes.

Vissa tillägg är rejält gamla och använder kod som Apple menar är osäker och behöver ersättas. Med macOS 10.16 slutar de gamla systemtilläggen som inte använder modern kod att fungera – vilket kan göra att en del mjukvaror som måste ha tilläggen kan sluta fungera.

Med macOS 10.15.4 som släpptes den 25 mars 2020 börjar Apple varna användarna och utvecklare när de har installerade systemtillägg som inte fungerar med macOS 10.16.

MacOS 10.16 börjar beta-testas under sommaren 2020 och utvecklarna har gott om tid att uppdatera sina systemtillägg. En utmaning är att det är långt ifrån enkelt att ersätta den gamla koden och med ny kod som använder ett säkert ramverk från Apple. Fråga bara Malwarebytes som arbetat länge på sina systemtillägg.


”Vi känner till detta och har arbetat med att ersätta vårt systemtillägg sedan förra året. Vi planerar att ersätta den med Apples nya EndpointSecurity-ramverk före lanseringen av macOS 10.16”

Thomas Reed på Malwarebytes.

Säkerhetsföretaget har alltså arbetat på ersättande kod i flera månader. Och de är ett större, mer väletablerat säkerhetsföretag. Risken är att mindre utvecklare inte har resurserna till att byta koden snabbt nog, och det gör att mjukvara på din Mac-dator kan sluta fungera.

Det återstår i skrivande stund flera månader innan macOS 10.16 släpps. Det är gott om tid för alla utvecklare att identifiera problem och lösa dem inför lanseringen, och dessutom har vi en lång beta-period där alla som vill kan prova nya systemet innan det släpps.

Vi hoppas att åtminstone alla stora utvecklare nu tar sig i kragen och fixar sina appar i god tid.