Qualcomm tar brusreducering till budgethörlurar

Qualcomm Logo
Qualcomm Logo

Brusreducering är en uppskattad teknik som finns i många hörlurar. Dock långt ifrån alla modeller och de som har brusreducering uppvisar inte sällan mycket varierat resultat. Qualcomm har nyligen lanserat nya kretsar för hörlurar som ska råda bot på alla problem kring tekniken.

Qualcomm har släppt två speciell ljudkretsar som ska användas i äkta, trådlösa hörlurar. Kretsarna är så kallad SoC-kretsar som huserar en mängd funktioner under samma tak. Målet är att skapa en relevant produkt för hörlurstillverkare som vill ha avancerad funktionelitet i en och samma krets till sina hörlurar.

Mer specifikt handlar det om QCC514X och QCC304X. Två ultraströmsnåla kretsar för budget- och mellanklassen med, och som ska ge brusreducering, strömsnålare teknik och röststyrning via digitala assistenter – och allt finns inbakat i samma krets.

Lästips: Världens största fingeravtrycksläsare för mobiltelefoner – Qualcomm 3D Sonic Max

Låter det knepigt? Ingen fara, det är enkelt för konsumenten som sätter hörlurarna på huvudet, och för tillverkaren som – åtminstone enligt Qualcomm – får det lättare att implementera företagets teknik och med det kan ge konsumenten mer av vad denne faktiskt vill ha.

Nyckelpunkterna som Qualcomm lyfter fram med QCC514X och QCC304X är följande:

  • Brusreducering av hybridvariant
  • Stöd för Qualcomm TrueWireless Mirroring
  • Upp till 13 timmars användning (med batteri på 65 mAh)
  • Stöd för röststyrning med en rad olika digitala assistenter
  • Mer prisvärt alternativ som kan kapa kostnaderna för tillverkare och konsumenter

Noter att dessa kretsar inte är magiska. Hörlurstillverkarna kommer fortfarande att behöva implementera tekniken på rätt sätt och använda sina egna hörlurslösningar för att skapa prisvärda alternativ för marknaden.

Vad Qualcomm gör är att fylla ett behov längre ner i prisklasserna. Vill tillverkare som planerar att använda kretsarna och när de första hörlursmodellerna når marknaden återstår att se.

Lästips: Qualcomm släpper ny flaggskeppsprocessor för mobiler – Snapdragon 855+

En extra spännande detalj om kretsarna är stödet för Qualcomm TrueWireless Mirroring.

Qualcomm TrueWireless Mirroring

Qualcomm TrueWireless Mirroring är en teknologi som gör att dina äkta trådlösa hörlurar enklare kan växla vilken av lurarna som ska vara ansluten till mobiltelefonen, och vilken som ska spegla ljudet från den andra luren.

Anledningen till att Qualcomm TrueWireless Mirroring behövs har att göra med hur vi använder hörlurarna.

Om du tar bort ena hörluren från örat, exempelvis den som är ansluten till mobiltelefonen, måste lurarna snabbt växla från den luren till andra för att inte avbryta uppspelningen. Något inte alla äkta trådlösa hörlurar är så bra på att göra.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.