Qualcomm: Uppdatera drivrutinerna till GPU:n direkt via Google Play Store

Qualcomm Snapdragon Logo

Qualcomm gör det möjligt att uppdatera drivrutinerna för GPU:n i din Android-telefon direkt via Google Play Store. Här kan du läsa mer om varför det är viktigt för dig och din telefon.

Vad har hänt?

Qualcomm meddelar att drivrutinerna till nya kretsarna Snapdragon 865 och 765 inte behöver medpacketeras i systemuppdateringar likt tidigare. Istället kan drivrutinerna uppdateras enskilt direkt via Google Play Store. Det gör att du kan få nya, uppdaterade versioner snabbare och smidigare än tidigare.

qualcomm snapdragon 865 5g

Varför öppnar Qualcomm för drivrutiner via Google Play Store?

När drivrutiner till hårdvaran i din Android-telefon uppdateras så görs det normalt via systemuppdateringar i Android. Det är en långsam och krånglig process som gör att du kan vänta månader på att få nya drivrutiner som gör mobiltelefonen snabbare, fixar buggar och löser sårbarheter.

Istället för att gå den normala vägen så kan Google Play Store vara en snabbare och smidigare väg. Du slipper vänta på systemuppdateringar, men OEM-tillverkarna får själva avgöra om och när drivrutinerna ska släppas vidare till användarna.

Vilka fördelar ger nya drivrutiner till GPU:n i Android-telefoner?

Först: Vad är en GPU? GPU står för ”Graphic Processing Unit” och kan kort förklaras som grafikkortet i mobiltelefonen. GPU:n är kretsen som exempelvis gör alla superkomplexa beräkningar när du kollar på videor, spelar och när mobiltelefonen ritar upp gränssnittet i både Android och alla appar du använder.

Lästips: Wear 3300: Ny processor för smartklockor från Qualcomm

Och fördelen med uppdaterade drivrutiner? Drivrutinerna är mjukvaran som gör att Android och apparna kan prata med GPU:n på rätt sätt, och precis som all annan mjukvara så kan det ibland behövas lite förbättringar i den kommunikationen. Och det är vad uppdateringarna till drivrutiner för GPU:n gör – optimerar, snabbar upp, förenklar och löser dumma buggar som ställer till det.

Kommer äldre GPU-kretsar kunna uppdatera drivrutinerna via Google Play Store?

Nej, som det ser ut i skrivande stund så är det bara Qualcomm Snapdragon 865 och 765 som får stödet. Äldre GPU-kretsar från Qualcomm kommer inte att få det retroaktivt heller enligt uppgift. Positivt är dock att alla framtida kretsar verkar få stödet, så det är alltid något roligt att rapportera.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.