Allmänt

Därför använder iPhone 11 Pro platstjänster hela tiden

Har du märkt att din iPhone 11 Pro vill använda platstjänster i princip hela tiden, även om du har stängt av den funktionen i inställningarna? Här får du förklaringen på varför.

Vad har hänt?

I september rapporterade Brian Krebs på webbsajten KrebsOnSecurity om att iPhone 11 Pro aktiverade GPS:en i telefonen även när funktionen platstjänster var avstängd. Och efter det började fler och fler användare rapportera samma sak på en mängd olika forum. Det har spekulerats friskt kring varför iPhone 11 Pro har det beteendet, och nu har Apple officiellt meddelat varför.

Varför använder iPhone 11 Pro GPS:en även när platstjänster är avstängd?

Enligt Apple har GPS-användningen med den inbyggda U1-kretsen att göra. En krets som inte får användas överallt, vilket gör att mobiltelefonen hela tiden måste kontrollera sin position. Om telefonen vistas på en plats där U1-kretsen inte får användas så stängs kretsen helt sonika av.

Vad gör U1-kretsen i iPhone 11 Pro?

Apple U1-kretsen gör att mobiltelefonen kan identifiera och hitta andra prylar i dess närhet med hjälp av så kallat “ultra-wideband”-stöd. Webbsajten skriver att tekniken i det närmaste kan beskrivas som Bluetooth på steroider.

Det i skrivande stund officiella användingsområdet för U1-kretsen är för att förbättra fildelning via AirDrop, men det finns mycket större potential än så. Med superprecis precision ner till 30 centimeters radie halverar ultra-wideband-tekniken precisionen i Bluetooth 5.0 och äldre (som klarar ner till 1 meter).

Dessutom möjliggör U1-kretsen positionsuppdateringar från andra prylar så snabbt som varje 100:e millisekund. Dessutom stör inte ultra-wideband-tekniken radiosignaler som WiFi.

Skickar iPhone 11 Pro sin position till Apple när platstjänster är av?

Nej, inte om vi ska tro de mätningar som gjorts åtminstone fram tills idag. Will Strafach som är VD på Guardian Firewall har analyserat nätverkstrafiken och noterar att ingen platsdata skickas från mobiltelefonen.

Går det att stänga av GPS:en helt i mobiltelefonen när platstjänster är av?

I skrivande stund är det inte möjligt. Apple har dock lovat att en inställning för just det är på gång med framtida uppdateringar. Det är troligt att Apple medvetet stänger av U1-kretsen om inställningen används eftersom användaren annars olovlig kan använda kretsen på vissa platser.

Taggar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Close