iPhone 12 har fingeravtrycksläsare i skärmen – kan vara heltäckande

Apple Logo

Enligt en ny rapport kan iPhone 12 bli första mobiltelefonen från Apple med inbyggd fingeravtrycksläsare i skärmen. Och det vore inte helt oväntat – Apple väntas nämligen göra iPhone 12 till en stor uppgradering från iPhone 11.

  • Qualcomm väntas tillgodose tekniken bakom fingeravtrycksläsaren
  • Apple väljer ultraljudssensor framför optisk sensor
  • Kan täcka hela skärmen med helt nyutvecklad sensorteknik
  • Flera analytiker pekar på samma utveckling för Apples mobiltelefoner

Först att rapportera nyheten om fingeravtrycksläsare i skärmen till iPhone 12 är Economic Daily News. Sajten skriver att en rapport pekar ut Apples planer att använda ultraljudsteknik från Qualcomm till sin nya fingeravtrycksläsare.

Hur många mobiltelefoner det rör sig om är oklart, men minst en modell för 2020 väntas få tekniken i skärmen. Huruvida det stämmer återstår att se, men det låter inte omöjligt. För att tillgodose Apple med tillräckliga mängder komponenter väntas företaget använda både Qualcomm och GIS.

Rapporten stämmer överrens med tidigare uppgifter från kända analytikern Ming-Chi Kuo, Bloomberg och Barclays som alla pekar på en fingeravtrycksläsare i 2020 års iPhone-modeller. En modell som även väntas ha kompletterande Face ID-stöd.

Det finns huvudsakligen två varianter av teknik för fingeravtrycksläsare i skärmen – optisk och ultraljud. Den förstnämnda använder ljus från skärmen för att skapa en 2D-bild av fingeravtrycket. Ultraljud använder ljud som skapar en 3D-bild, och är en nämnvärt säkrare teknik.

Qualcomm är den mest kända tillverkaren av fingeravtrycksläare som använder ultraljud idag. Bland annat levererat företaget sin teknik till Samsung, som använt ultraljudssensorer i mobiltelefonerna Galaxy S10 och Galaxy Note 10.

Qualcomm har via direktören Gordon Thomas sagt att de vill skapa fysiskt större ultraljudssensorer för framtida mobiltelefoner. Målet är sensorer som täcker hela skärmen, något som inte finns i 2019 års mobiltelefoner.

Apple har länge ryktats ha just en sådan fingeravtrycksläsare – frågan är hur väl det ryktet stämmer. Vad tror du?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.