Världens största fingeravtrycksläsare för mobiltelefoner – Qualcomm 3D Sonic Max

qualcomm 3d sonic max promo img

Qualcomm har släppt en ny, förbättrad fingeravtrycksläsare för mobiltelefoner. Och det är världens största sensor som använder ultraljud för att läsa av fingeravtryck – säg hej till massiva 3D Sonic Max.

Första generationens 3D Sonic-sensor sitter under skärmen i mobiltelefonen Samsung Galaxy S10. Med ett lätt tryck på skärmen så aktiveras sensorn som använder ultraljud för att läsa av fingeravtrycket. Nästa generations 3D Sonic-sensor heter 3D Sonic Max och det är världens idag största sensor som använder ultraljud.

Den genomsnittliga storleken på fingeravtrycksläsare i mobiltelefoner är 4 x 9 millimeter. Det är nämnvärt mindre än vad exempelvis banker och andra institut använder till sin biometriska säkerhet – och inte tillräckligt för en riktigt säker avläsning.

qualcomm 3d sonic max sensor

Den aktiva avläsningsytan är hela 17 gånger större – mer specifikt 20 x 30 millimeter – än i sensorn till Galaxy S10. Det betyder att man potentiellt kan använda två fingrar istället för bara ett finger i framtida mobiltelefoner.

Med större yta att avläsa så kan sensorn inhämta mer information som ökar tillförlitligheten och därmed säkerheten. Det ökar tillförlitligheten och därmed även säkerheten.

3D Sonic delivers high-performance protection across a wide range of conditions—dry, wet, and even contaminant exposure—and it’s faster compared to legacy solutions when fingers are wet.

En större avläsningsyta gör också att hela fingret kan registreras i telefonen utan att man behöver lyfta och trycka flera gånger för att läsa fingeravtrycket. Det räcker med en gång då ytan täcker allt. Och dessutom – vilket nog är ett mindre problem – så behöver man inte gissa sig till var den pyttelilla sensorn i dagens mobiler sitter.

För nya sensorn är stor nog att man blint kan sätta ner fingret och det fungerar ändå. Praktiskt och snabbt.

Qualcomm har bekräftat att 3D Sonic Max släpps i mobiltelefoner under 2020. Vi kan inte låta bli att undra om inte nya sensorn hamnar i kommande iPhone-modeller; det har länge ryktats att Apple vill använda Qualcomm-sensorer till fingeravtrycksläsare under skärmen i sina kommande telefoner.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.