Om din Macbook Pro 13″ plötsligt stänger ner – lösningen

macbook-pro-2018

Vad har hänt: Apple bekräftar att användare av 2019 års Macbook Pro 13″ kan drabbas av att datorer helt plötsligt och utan förvarning stänger ner sig. Här är Apples officiella lösning.

  • Apple säger att ett litet antal användare är drabbade
  • Datorn stängs ner helt utan förvarning
  • Händer när du har 25 till 50 procent batteri kvar
  • Lästips: Fungerar Apple AirPods Pro med Android?

Vad är problemet och hur märker jag det?

Användare rapporterar att deras datorer stänger av sig helt plötsligt och utan förvarning. Detta även om batteriet har tillräckligt hög laddning för att hålla datorn vid liv.

Enligt uppgift sker nerstängningen främst när det är mellan 25 och 50 procents batteritid.

Det är oklart hur många som faktiskt drabbats. Det finns ingen officiell siffra och Apple lär inte gå ut med någon heller.

Vilka Macbook Pro-modeller är drabbade?

Det ska bara vara instegsmodellerna av 2019 års Macbook Pro 13 som är drabbade. Du vet om du har en berörd modell om det är en 13-tumsvariant från 2019 och med två Thunderbolt-portar.

Det finns ingen information om att andra modeller skulle vara drabbade. Det kan dock ändras med tiden om fler rapporter från användare av andra modeller dyker upp. Just nu verkar det dock vara isolerat till bara en modell.

Vad är lösningen på Macbook Pro som stänger av sig?

  1. Se till att batteriet har 90% eller lägre laddning. Om batteriet är över 90% måste du använda datorn tills nivån gått ner tillräckligt.
  2. Anslut din Macbook Pro till en laddare.
  3. Avsluta alla öppna applikationer i macOS.
  4. Stäng skärmen så att datorn går ner i viloläge och låt datorn ladda i åtta timmar innan du använder den igen.
  5. Efter åtta timmar installerar du senaste du senaste versionen av macOS Catalina.

Det är tämligen enkla steg som Apple rekommenderar. Men de två sista punkterna är kanske inte helt vad många hoppats på; att lämna datorn i åtta timmar är inte möjligt för många på dagtid, så passa på att ladda datorn under natten.

Apples lösning hjälpte inte!

Om du märker att ovanstående lösning inte hjälper så är Apples råd att du kontaktar företagets support. Ännu bättre är om du har en Apple-certifierad butik i närheten som du kan besöka. Lämna in din Macbook Pro så får du hjälp med att hitta en lösning.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.