Fungerar Apple AirPods Pro & AirPods Max med Android?

Apple AirPods Pro

Det snabba svaret: Ja, Apple AirPods Pro och AirPods Max fungerar med Android-telefoner. De ansluter precis som vilka andra Bluetooth-hörlurar som helst – men det finns några viktiga saker att tänka på. Här förklarar vi vad och varför AirPods Pro och Max kan vara det bästa alternative även för dig utan en iPhone.

 • Det fungerar – men begränsningarna kan vara ett stort hinder
 • Samma ljudkvalitet oavsett om du kör iOS eller Android
 • Enkelt att ansluta tack vare Bluetooth
 • Lästips: Är Apple AirPods vattentäta?

Fungerar Apple AirPods Pro & AirPods Max med Android-telefoner?

Ja, AirPods Pro fungerar utmärkt med Android-telefoner. Allt du behöver göra är att ansluta hörlurarna via Bluetooth precis som vilken annan Bluetooth-hörlur som helst. Sen kan du använda funktioner som brusreducering och Transparens-funktionen precis som med en iPhone.

Bättre eller sämre ljudkvalitet med AirPods Pro / Max och Android?

Det här kanske inte kommer som någon större nyhet, men ljudkvaliteten är identisk på Android och iOS.

Är AirPods Pro / Max bäst med iPhone eller Android?

Den kanske självklara frågan på den frågan är att AirPods Pro och AirPods Max utan tvekan fungerar bäst med iPhones. Och anledningen till det är mycket enkel – integrationen med iOS är mycket bättre än med Android. Om du inte har en iPhone så förlorar du viss funktionalitet, men däremot inte ljudkvalitet.

?? Vilka funktioner stöder inte AirPods Pro och Max med Android?

 • Fit Test – genom att använda varje hörlurs inbyggda mikrofoner kan insidan av örat analyseras så att du vet om rätt du har bäst passform. Tyvärr initieras testet av iOS, så Android stöder inte Fit Test-testet.
 • Audio Sharing – den här funktionen gör att två olika par med AirPods kan lyssna på samma ljudström. Och det fungerar inte med Android eftersom iOS krävs.
 • Batterinivåindikator – den här funktionen kan inte användas utan tredjepartsappar. Så den stöds officiellt inte, men det går att lösa med lite knep och trix. Du kan läsa mer om det längre ner i artikeln.
 • Siri – allt som har med assistenten Siri att göra fungerar inte med Android. Du kan alltså inte använd Siri för att läsa upp meddelanden eller avisera inkommande samtal. Tyvärr.

?? Vilka funktioner stöder AirPods Pro och Max med Android?

 • Brusreducering – använder mikrofonerna på hörlurarna för att identifiera ljud från omgivningen och motverkar sedan detta ljud så att dina öron inte hör det.
 • Transparens – en funktion som stänger av brusreduceringen temporärt och istället förstärker ljudet omkring dig så att du lättare hör vad som sägs.
 • Gester – använder trycksensorn på hörlurarna för att göra olika åtgärder. Ett enkelt tryck pausar eller startar spelning, dubbeltryck hoppar en låt framåt, trippeltryck hoppar en låt bakåt.

Tacksamt nog fungerar både den viktiga brusreduceringen och Transparens-funktionen. Anledningen till det är att båda funktionerna är inbakade i hårdvaran och inte är beroende av mobiltelefonens operativsystem.

Brusreduceringen är automatiskt påslagen direkt när dina AirPods Pro eller Max är igång. Transparens-funktionen aktiverar du genom att hålla nere trycksensorn på skaftet. Då avaktiveras brusreduceringen och du hör omgivningen extra klart och tydligt tills du släpper trycksensorn igen.

Lästips: Huawei FreeBuds 3: AirPods-kopia som gör allting lite bättre

Observera att du inte kan växla mellan funktionerna via mobiltelefonen om du har en Android-telefon. Det är däremot möjligt på iPhones.

En annan nämnvärd detalj är att geststyrningen inte går att ställa in på en Android-telefon. Du är helt låst till vad AirPods Pro eller Max klarar från start. Om du har en iPhone går det att justera de olika trycken och vad de ska göra.

AirBattery gör att du kan se batterinivån i Android

airbattery android apple airpods

Som ovan nämnt stöds inte indikering av batterinivå med AirPods Pro och Max (eller ens AirPods) om du har en Android-telefon. Tacksamt nog är det lätt åtgärdat med en liten extra-app i mobiltelefonen. Ladda ner AirBattery från Google Play Store så har du batterinivåindikering direkt på skärmen med ett enkelt knapptryck.

Du kan även visa en notis i statusbaren om du betalar några kronor för Pro-versionen av appen. Då slipper du dessutom alla störande annonser som visas i tid och otid. Du kan se batterinivån på både de separata lurarna och laddningsetuiet. Den sistnämnda endast när minst ena luren finns i etuiet, detta då behållaren saknar egen Bluetooth-anslutning och därmed inte kan skicka sin batteristatus själv.

AirBattery stöder ett helt gäng hörlursmodeller från Apple och Beats. I skrivande stund AirPods, AirPods (2nd Gen), AirPods Pro, BeatsX, Powerbeats3, Powerbeats Pro, Beats Solo3 och Beats Studio 3.

En liten varning så här på slutet. AirBattery har ett tämligen dåligt betyg på 3.2 av 5.0. Av fler än 14 650 betygsättare så har merparten satt 5.0 i betyg, men därefter är det mest 1.0, vilket är oroväckande. Läs omdömena och bilda dig en uppfattning om appen innan du laddar ner den.

FAQ – AirPods Pro & AirPods Max med Android

?Hur ansluts AirPods Pro och Max till Android-telefoner?

Apple AirPods Pro använder i grunden Bluetooth för anslutning till en mobiltelefon. Det gäller både iOS och Android. Allt du behöver göra är att initiera anslutningsprocessen för Bluetooth-enheter och följa instruktionerna så fungerar AirPods Pro bra med Android.

? Fungerar alla funktioner i AirPods Pro och Max med Android?

Nej, flera funktioner som är tätt knutna till iOS fungerar inte med Android-telefoner. Däremot har du tillgång till flera hårdvaruknutna funktioner även med Android, bland annat brusreducering och Transparens.

? Är ljudkvaliteten sämre med AirPods Pro eller Max och Android?

Nej, det är helt identisk ljudkvalitet oavsett om du kör Android eller iOS. AirPods Pro har stöd för 256 Kbps AAC som högsta formatkvalitet, vill du använda aptX, aptX HD eller LDAC så är det andra hörlurar som gäller.

? Kan jag se batterinivån på AirPods Pro och Max i Android?

Både ja och nej. Det finns inget officiellt stöd för det utanför iOS, men med tredjepartsappar är det möjligt. Tänk på att dessa appar inte är officiella och kan sluta fungera i princip när som helst om Apple vill det.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.