Problem med WiFi och 1440p-skärmar i Raspberry Pi 4

Raspberry Pi 4

En felaktighet i Raspberry Pi 4 gör att du inte kan använda WiFi om du har en HDMI-ansluten bildskärm med upplösningen 2 560 x 1 440 pixlar eller högre.

Det är utvecklaren Enrico Zini som först noterade problemet via sina blogg. Där skriver han att WiFi-kretsen i Raspberry Pi 4 helt enkelt slutar fungera när vissa skärmupplösningar används på en HDMI-ansluten bildskärm.

Samma problematik uppmärksammas av flera användare på det officiella Raspberry Pi-forumet. Och i skrivande stund är det oklart vad som gör att problemet uppstår, och någon bra lösning finns inte.

Det spekuleras kring olika anledningar, som att strömförbrukningen är för hög och att anslutna tillbehör på något vis är störande i sammanhanget. Eller att mjukvaran i Raspberry Pi 4 har okända buggar.

Oavsett vad så är det besvärande för Raspberry Foundation som är organisationen bakom Raspberry Pi-serien.

Det är nämligen inte första stora problemet för senaste modellen i serien. Tidigare uppmärksammades att USB-C-porten som används för strömförsörjning inte är korrekt implementerad. Den är så dåligt inbyggd att så kallat ”e-märkta” kablar för USB-C inte kan användas, kablar som är vanliga till mobiltelefoner och bärbara datorer.

Raspberry Foundation har lovat att förbättra implementationen med nyare revisioner av Raspberry Pi 4, men de tidiga ägarna har inget annat val än att leva med problemet. Knappast snyggt gjort av Raspberry Foundation, även om problemet i längden inte är kritiskt.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.