Är Apple AirPods vattentäta?

Apple AirPods

Är Apple AirPods vattentäta eller ens vattentåliga?Hur mycket svett och regn klarar egentligen Apple AirPods? Här förklarar vi hur mycket de populära in-earlurarna klarar och vad du måste tänka på.

Apple AirPods är varken vattentåliga eller vattentäta. Däremot klarar de en viss mängd svett från exempelvis träning.

Hörlurarna har ingen IPX-klassificering för vatten eller damm, och skulle en hörlur gå sönder på grund av väta så blir det en dyr upplevelse att byta ut den hos Apple.

Detsamma gäller AirPods-fodralet som används till att förvara och ladda hörlurarna. Samt EarPods som är de trådbundna varianterna som medföljer iPhone-telefoner idag.

Är Apple AirPods Pro vattentäta?

Apple AirPods Pro

Apple AirPods Pro är inte vattentäta. Precis som första generationens AirPods och AirPods 2 så är Pro-modellen inte helt vattentät.

Faktum är att Apple AirPods Pro inte ens är ordentligt vattentåliga. Däremot säger Apple att modellen är klarar lättare stänk och svett, så det ska inte vara några problem att träna med in-ear-lurarna.

Precis som de andra modellerna på marknaden så saknar AirPods Pro helt en IPX-klassificering.

Är Apple AirPods 2 vattentäta?

Nej. Inte heller andra generationens Apple AirPods klarar väta speciellt väl.

Förhoppningarna var att AirPods 2 skulle få en uppdaterad design med bättre vattentålighet – kanske till och med en IPX-klassificering.

Tyvärr blev det inte så och Apple fortsätter att påstå det inte behövs.

Kan jag träna med Apple AirPods?

Absolut. Apple marknadsför AirPods mot träningsintresserade och in-earlurarna klarar svett från träningen.

Om du har en Apple Watch finns 250 anledningar att använda smartklockan med dina hörlurar – det är nämligen ungefär så många låtar du kan lägga in i Watch-klockan.

Allt som behövs är iTunes och en prenumeration på Apple Music.

Den stora frågan för många är så klart huruvida Apple AirPods är bekväma och om de faktiskt stannar kvar i öronen vid träning.

Och på den frågan finns inget bra svar. Det handlar helt om hur dina öron är formade. Ett bra sätt att kolla i förfärg innan du köper AirPods är att testa det EarPods.

Apple EarPods är de trådbundna hörlurarna som medföljer din iPhone. Om de sitter bra i dina öron så kommer AirPods att göra det med.

Hur rengör jag Apple AirPods?

Om olyckan skulle vara framme och dina AirPods kommer i kontakt med vatten så är det inte omedelbart någon fara. Åtminstone inte om kontakten är kortvarig och vattenmängden begränsad.

  1. Plocka omedelbart upp dina AirPods från vattnet
  2. Använd en mjuk, torr och luddfri trasa för att torka av hörlurarna
  3. Använd en bomullstuss för att rengöra mikrofonen och högtalarnäten

Tänk på att du aldrig ska använda vassa föremål för att rengöra dina Apple Airpods. Inte heller kemikalier av något slag. Torr trasa och bomullstuss är vad som gäller.

Apple har en supportsida med ytterligare information om rengöring av första generationens Apple AirPods.

Hur testar Apple själva AirPods mot svett och vatten?

Bildkälla: Skärmdump från Vice.com

Apple arbetar regelbundet med att testa sina produkter innan de går i produktion. AirPods är inget undantag.

Enligt en artikel från april 2019 tillverkar Apple syntetiskt svett som ska efterlikna vanligt, mänskligt svett.

Apple applicerar sedan det tillverkade svettet på sina produkter i labbmiljö för att se vilken inverkan vätskan har på produkterna. Och vi pratar inte om kortvarig kontakt – Apple dränker sina AirPods under en period.

Det skriver webbsajten Vice.com som även nämner att Apple – vid tillfället artikeln skrevs – producerar två liter syntetiskt svett om dagen.

Apple AirPods vs Beats Powerbears Pro vs Samsung Galaxy Buds

Webbsajten Cnet har testat hur Apple AirPorts (ingen IPX) står sig mot konkurrenterna Beats Powerbeats Pro (IPX4) och Samsung Galaxy Buds (IPX2). Vilka hörlurar är egentligen bäst på att stå emot väta?

IPX2: Droppskyddad produkt. Klarar rättare stänk och regn. Däremot inget skydd mot små partiklar, som damm.
IPX4: Striltätt skydd. Klarar hårdare vattentryck under flera minuter. Däremot inget skydd mot små partiklar, som damm.
Läs mer på Wikipedia om kapslingsklassningar.

I ett ovetenskapligt test kontrollerade Cnet hur hörlurarna klarade tre olika situationer:

  1. Simulerad träning på gymmet med svett
  2. Doppade hörlurarna i en skål med vatten
  3. ”Glömde” hörlurarna i en jackficka i tvättmaskinen

I det första testet placerades hörlurarna i öronen och sedan sprayades sidan av ansiktet med vatten tills det rann ner mot hörlurarna. I det andra testet lades hörlurarna i vatten under en kort period på fem sekunder.

Och i det tredje testet tvättades hörlurarna i en tvättmaskin under 30 minuter.

Resultatet?

Alla tre hörlurarna klarade både svett-testet och att doppas i vatten. Inga konstigheter där. Tvättmaskinen däremot gjorde att Samsung Galaxy Buds i princip slutade fungera, medan både Apple AirPods och Beats Powerbears Pro klarade sig utan hörbara skador.

Läs hela artikeln och få mer information om testet hos Cnet.

FAQ – vanliga frågor om Apple AirPods

💧 Är Apple AirPods & AirPods Pro vattentäta?

Nej, varken AirPods eller AirPods Pro är helt vattentäta. De har inte ens någon officiell IPX-klassificering som många konkurrenter har. Däremot är de tåliga mot vatten och svett.

🔎 Hur testas AirPods vattentålighet av Apple?

Apple använder artificiellt framtaget svett som appliceras på hörlurarna i labbmiljö. Det är oklart om Apple gör större tester utanför labbmiljö.

🦠 Hur rengör jag mina AirPods på bästa sätt?

Om dina AirPods kommer i kontakt med vatten ska du omedelbart torka av dem med en torr, mjuk trasa. Använd en bomullstuss för att rengöra mikrofonen och högtalarnätet. Se till att lurarna är helt torra före laddning.

🏆 Kan jag träna med AirPods?

Ja, du kan träna med dina AirPods. Faktum är att Apple regelbundet marknadsför sina hörlurar till träningsintresserade och det vore mycket konstigt om AirPods inte klarade normal träning med tanke på det. Tänk på att aldrig simma eller blöta ner hörlurarna mer än vanligt svettande.

❓Är konkurrenterna mer vattentåliga än AirPods?

På pappret är flera konkurrenter mer vattentåliga än AirPods. Där AirPods saknar IPX-klassificering så har Apples egna Beats Powerbeats Pro IPX4- och konkurrenten Samsung Galaxy Buds IPX2-klassificering.